12 Manieren om Geld te Verdienen met Jouw Blog

Is bloggen op zijn retour? Welnee. Wie het goed aanpakt, kan met bloggen zelfs een fulltime inkomen verdienen. Niet van de een op de andere dag, maar er zijn genoeg manieren om een blog winstgevend te maken. 

Met een blog kun je op meerdere manieren geld verdienen. Een aantal bekende manieren zijn affiliate marketing en inkomsten uit advertenties. Maar je kunt jouw website op veel meer manieren winstgevend laten zijn. Ik bespreek er hieronder maar liefst 12. 

Je hóeft je blog natuurlijk niet te gebruiken om inkomsten uit te halen. Er zijn genoeg mensen die dat niet doen, en dat is helemaal prima. Maar een geldreiziger die graag schrijft, ziet hier een mooie kans liggen: iets doen waar je plezier aan beleeft en daar ook nog eens geld mee te verdienen. Hoe leuk wil je het hebben? 

Affiliate Marketing

Kortgezegd komt dit neer op het promoten van andermans producten. Dit doe je door speciale links. Wanneer iemand via jouw link iets aanschaft, dan krijg jij als dank een commissie. Ik schreef hier een uitgebreid artikel dat je uitlegt hoe ook jij vandaag nog geld kan verdienen met affiliate marketing (spoiler: het kan zelfs zonder blog of website!)

Advertenties op je website

Adverteerders maken graag gebruik van de ruimte op jouw website om hun producten onder de aandacht van jouw lezers te brengen. De meeste blogs werken met advertenties via Google Adsense of Ezoic. Maar je kunt natuurlijk ook zelf bedrijven benaderen als jij denkt dat ze goed bij jouw blog passen en jouw lezers onder de doelgroep van het bedrijf vallen. Hoe vaker een advertentie zichtbaar is, hoe meer hij je oplevert. 

Cursus Aanbieden

Als jij blogt over een specifiek onderwerp, dan kan je hier een online cursus aan koppelen. Daar hoef je tegenwoordig helemaal niet meer zo technisch voor te zijn. Zelf ben ik fan van Huddle. Ik gebruik het (nog?) niet op dit blog, maar heb er wel ergens anders op het web ervaring mee. Je kunt de cursus zo groot of klein maken als je zelf wilt. Je bepaalt ook je eigen prijs en als je ergens toch niet uitkomt, is er snelle en duidelijke support voor je beschikbaar. Met deze link kun je Huddle gratis 14 dagen uitproberen om te kijken hoe het werkt en of het iets voor je is. Ook dit kan trouwens zonder eigen website!

Membership

In de VS zag je het al langer, maar ook in Nederland is het membership aardig in opmars. In ruil voor een periodiek bedrag, kunnen mensen jouw content lezen of bekijken. Ook hier geldt dat je een membership zo groot of klein kunt maken als je wilt. Sommige bloggers hebben een betaalde nieuwsbrief waar je voor een paar euro per maand exclusieve toegang tot krijgt. Andere bloggers combineren het membership met webinars, gastsprekers, winacties en allerlei andere zaken. Uiteraard vragen zij daar dan ook wat meer voor. 

Gastblog schrijven

Je bent natuurlijk niet de enige blogger op het wereldwijde net. Profiteer daarvan door andere bloggers in jouw niche te benaderen met het voorstel een gastblog te schrijven. Uiteraard tegen een vergoeding. Dit kan een vergoeding in euro’s zijn, maar je kunt ook afspreken dat je reclame mag maken voor je eigen site. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Ik raad zelf altijd aan om in ieder geval te zorgen dat je bij een gastblog jouw eigen site mag noemen. Uiteindelijk wil je natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers naar je eigen website trekken. 

Digitale producten verkopen

Heb jij een blog over konijnen? Verkoop een e-book over de verzorging van konijnen. Schrijf jij over planten? Ontwerp een planner waarop je per plant aan kunt geven wanneer deze water nodig heeft en wanneer je wat extra plantenvoeding toe moet voegen. Gaat jouw blog over koken en bakken? Verkoop een aantal exclusieve recepten. Met Canva is het maken van een digitaal product helemaal niet meer ingewikkeld. 

Gesponsorde Berichten Schrijven

Via Linkpizza, maar ook wel op andere platformen, kun je jezelf als blogger pitchen bij verschillende campagnes. Als het bedrijf achter de campagne met jou in zee gaat, betekent dit meestal dat jij enkele berichten schrijft, waarin je positieve aandacht geeft aan het bedrijf en het product waarover de campagne gaat. Hier krijg je geld of een product voor. Je kunt ook zelf bedrijven benaderen. 

Hoeveel je voor een blogartikel kunt vragen als vergoeding, hangt af van het aantal bezoekers dat je hebt. Richtlijnen vind je in onderstaande tabel.  

AANTAL BEZOEKERS PER MAANDMinimum BedragMaximum Bedrag
0 – 5.000€ 0,-€ 150,-
5.001 – 10.000€ 150,-€ 350,-
10.001 – 25.000€ 350,-€ 500,-
25.001 – 30.000€ 500,-€ 600,-
30.001 – 40.000€ 600,-€ 800,-
40.001 – 70.000€ 800,-€ 1.000,-
70.001 – 100.000€ 1.000,-€ 1.500,-
100.001 – 500.000€ 1.500,-€ 2.000,-
500.001 – 1.000.000€ 2.000,-€ 3.000,-
1.000.001 en meer€ 3.000,-€ 4.000,-
Richtlijnen vergoeding blogpost 2024

Betaalde content Aanbieden

Bij de meeste blogs kun je per bericht aangeven of het openbaar is, of niet. Hierdoor is het mogelijk bepaalde berichten achter een slotje te plaatsen, zodat het alleen voor betalende bezoekers zichtbaar is. Het verschil met een membership is, dat mensen hiervoor geen lid van jouw blog hoeven te worden, maar gewoon per keer een klein bedrag kunnen betalen. 

Combineer je blog met dropshipping

Bij dropshipping verkoop je fysieke producten, maar laat je een ander bedrijf zorgen voor het opsturen van die producten. Je hoeft dus geen voorraad aan te houden en je hoeft je ook niet in allerlei bochten te wringen om iedere dag op tijd met allerlei pakketjes bij het afgiftepunt te staan. Wanneer jouw blog over huishouden gaat (ik noem maar iets) kun je dat bijvoorbeeld uitstekend combineren met het dropshippen van allerlei schoonmaakmiddelen. Je kunt zelfs je eigen brand aan producten ontwikkelen via Private Label Rights

Mentortraject

Jouw expertise kun je ook inzetten als mentor. Dit kan zowel offline als online. Charlotte doet dit hier bijvoorbeeld heel slim, door de lezers van haar blog een oploskoffie aan te bieden. Je stelt je vraag, kiest een tijdstip waarop je online met Charlotte kunt sparren en krijgt vervolgens advies op maat. Een mentortraject hoeft niet eenmalig te zijn. Je kunt ook een serie gesprekken aanbieden. Mentoraat is ook uitstekend te combineren met een online cursus. Huddle heeft ook daar allerlei handige oplossingen voor. 

Bied de kans om te doneren

Er zijn verschillende websites en plugins waarmee je een donatieknop op je website kunt plaatsen. Het is vervolgens aan de bezoekers van jouw website of ze daar gebruik van maken of niet. Als jij veel gratis waarde bied op jouw website en daar veel tijd insteekt, kan het maar zo zijn dat mensen jou daar graag voor willen belonen met een bedrag. 

Je website verkopen

Heb jij een blog, maar kom je er nauwelijks meer aan toe deze bij te houden? Of ben je op het bloggen uitgekeken en wil je jouw tijd op een andere manier gaan besteden? Wat de reden ook is, je kunt ervoor kiezen om te stoppen met bloggen. Dat is het moment om te kijken of er belangstelling voor je blog is. Veel bedrijven hebben wel wat over voor een al bestaand blog, dat op Google te vinden is. Een heel globale vuistregel is dat je voor je website 2 tot 3 keer je jaaromzet kunt vragen. Stel dat jij een bescheiden blog hebt waar je maandelijks 150 euro mee verdient, dan is het dus best mogelijk dat iemand daar 4000 euro voor overheeft. Denk dus niet te snel dat jouw website niets waard is. 

Zitten er dingen bij die jij op jouw geldreis kunt gebruiken? Kom dan in actie en zet een stapje extra. Als altijd geldt ook hier: alleen erover lezen en erdoor geïnspireerd raken, levert geen geld op. Inspiratie omzetten in actie wel! 

Scroll naar boven