4 Keer: Jouw Woning Budgetproof Inrichten

Je woning, daar moet je je thuis voelen. Momenteel zitten familieleden van mij middenin een verhuizing en toen ik afgelopen week een helpende hand uitstak, kwamen we op de kosten van het inrichten van je woning. Als je niet uitkijkt, ben je zo een kapitaal kwijt. Gelukkig kan het inrichten van je huis ook een stuk budgetvriendelijker.

Wie zijn huis budgetproof in wil richten, houdt bij het inrichten van zijn huis rekening met de lange termijn als het gaat om basiszaken. Een portie geduld is ook belangrijk en zelf de handen uit de mouwen steken kan ook veel geld besparen. Ik deel hieronder vier tips met je, zodat ook jij je huis voor een vriendelijke prijs in kunt richten.

1. Bespaar NIET op de basis

Ja, dit klinkt raar, ik weet het. Maar geloof me, dit heb ik door schade en schande ondervonden. Met de basis bedoel ik alles wat aan je huis vast zit en de belangrijkste meubels. Kwaliteit is hierbij belangrijk en op de langere termijn vaak ook beter voor je portemonnee. Toen ik net op mezelf ging wonen (ja, alweer meer dan een half leven geleden, maar toch) kocht ik een goedkoop matras en nam ik een bank over die er prima uitzag, maar behoorlijk doorgezakt was. Het gevolg: rugklachten met de bijbehorende ellende.

Ook met zaken als verf kun je hier rekening mee houden. Liever een wat duurdere lak die in één laag dekt, dan een goedkopere variant waarbij je soms wel drie lagen nodig hebt. Als je de folder en website van Praxis in de gaten houdt, zie je dat goede verf om de paar weken in de aanbieding is. Sla je slag dus bewust. Dan ben je niet tot nauwelijks duurder uit, maar bespaar je jezelf wel veel tijd. Ook bij deze online verfwinkel zijn vaak zeer goede aanbiedingen te scoren die soms tot bijna 40% schelen met de prijs die je in de bouwmarkt betaalt. Bovendien wordt de verf razendsnel bij jou thuis afgeleverd.

2. Kies voor een basis die bij je past

Nog even verder over die basis. Ooit kozen wij voor een zeer gedurfd behang voor onze woonkamer. We waren er eerst erg blij mee, maar ontdekten ook al snel dat het lastig was om andere dingen te combineren met het behang. Al snel kregen we het gevoel dat onze kamer rommelig en druk was, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo was. Het behang, hoe mooi ook, paste gewoon niet goed bij onze andere spullen. Uiteindelijk zijn we voor een neutraal behang gegaan en voelde ons huis meteen meer als thuis.

Tegenwoordig houden we de basis bewust neutraal. We hebben ontdekt dat andere dingen daardoor juist beter uit de verf komen.

3. Ga voor Goedkoop Groen

Planten, wat mij betreft een must in iedere woonkamer (en ach, waarom niet in andere ruimtes), maar meestal niet goedkoop. Gelukkig zijn daar de voordeelboxen van Plantje.nl . Ik ben met name fan van de kneusjesboxen. Hierin zitten planten die met een beetje geduld uitgroeien tot prachtige kamerplanten, maar bijvoorbeeld twee bladeren missen waardoor ze niet meer in de gewone verkoop kunnen. Zonde toch om zo’n plant weg te gooien? In de kringloopwinkel zijn altijd wel bloempotten te vinden en zo heb je voor een klein prijsje een aantal mooie planten. Leuk om zelf te houden, maar ook leuk en duurzaam om cadeau te doen.

4. Haal de DIY’er in jezelf naar boven

Je hoeft echt geen creatief wonder te zijn, maar zo af en toe de handen uit de mouwen steken, kan je heel wat geld besparen. Zo heb ik laatst een stoel opnieuw bekleed door een goede tutorial op YouTube uit te kiezen en stap voor stap te volgen. De stoel is als nieuw en de kosten liggen veel lager dan de kosten voor een gelijkwaardige nieuwe stoel. Bovendien vind ik duurzaamheid ook belangrijk. Deze stoel kan nu nog heel wat jaren mee, in plaats van dat hij bij het grofvuil is beland.

Niet alleen op YouTube, maar ook op Pinterest vind je een schat aan informatie als het gaat om doe het zelf projecten.

Je ziet het, met wat geduld (wachten op aanbiedingen, dingen zelf doen) en een lange termijnvisie kom je heel ver als het gaat om het budgetproof inrichten van je huis. Maak er een mooi thuis van!

Scroll naar boven