Afdingen eng? Niet met deze tips!

Onderhandelen over een prijs. Doodeng vond ik het. Totdat ik het gewoon maar eens ging proberen. En wat viel het mee! Ben jij ook geen held als het om onderhandelen aankomt? Doe dan je voordeel met de tips die ik gaandeweg geleerd heb. En bovenal:

Onderhandelen over de prijs van een product of dienst is niks anders dan op een nette manier voor jezelf opkomen. De meeste verkopers kunnen dat prima waarderen. Bedenk dat ze het zelf ongetwijfeld ook vaak zullen doen. Bovendien zit er vaak al een onderhandelingsmarge in de prijs van een dienst, product of offerte verwerkt. Onderhandel je niet, dan benadeel je jezelf.

Dat inzicht deed voor mij al de helft van het werk. Voor de rest hield ik rekening met onderstaande zaken.

  1. Doe je huiswerk: Voordat je de winkel in stapt, weet wat je wilt kopen en hoeveel je ervoor wilt uitgeven. Check wat een redelijke prijs is door online te vergelijken. Zo sta je sterker in je schoenen tijdens het onderhandelen. Controleer ook of het product ergens in de aanbieding is. Ook als je liever niet bij die keten wilt kopen, kan dat interessant zijn bij het onderhandelen. Een winkelketen als Mediamarkt laat duidelijk weten dat ze graag de goedkoopste willen zijn en dat ze bereid zijn het verschil bij te leggen als jij kunt aantonen dat hetzelfde product ergens anders goedkoper te verkrijgen is. Maar ook veel andere winkels hebben deze regel. Ze geven er alleen niet al te veel ruchtbaarheid aan.
  2. Neem de tijd: Als je in de winkel bent, neem rustig de tijd om je te laten informeren en stel veel vragen. Zo bouw je een band op met de verkoper. En geloof me, aan het einde van je bezoek is hij meer geneigd om met je te onderhandelen, omdat hij al veel moeite in je heeft gestoken. Bovendien zal hij het ook waarderen dat je in hem een betrouwbare informatiebron ziet. Tegelijkertijd geeft het jou ook de mogelijkheid om op zoek te gaan naar argumenten waarom je een lagere prijs wilt. Bijvoorbeeld doordat er binnenkort een nieuw model op de markt komt en het model dat jij wilt kopen binnenkort toch al lager geprijsd gaat worden.
  3. Laat ruimte voor onderhandeling: Stel dat je hoopt op 10% korting, vraag dan iets meer. Je zult namelijk ongetwijfeld een tegenbod krijgen. Bij onderhandelen kom je vaak ergens in het midden uit. Door daar bij je eerste voorstel al rekening mee te houden, kan je toch nog de korting krijgen die je in gedachten hebt. Dit is trouwens ook een heel beproefde tactiek voor salarisonderhandelingen.
  4. Wees niet bang voor stiltes: Soms zegt een stilte meer dan woorden. Als de verkoper je een prijs heeft gegeven, herhaal die dan gewoon. Zeg verder niets en laat de verkoper de stilte maar opvullen. Of zeg iets als ’tja…’ Je laat daarmee zien dat je het bod overweegt, maar dat het niet helemaal is wat je verwacht had. Vind je de stilte te ongemakkelijk worden? Stel dan een vraag. Bijvoorbeeld: ‘waarop baseert u deze prijs?’ De verkoper moet dan uitleggen hoe hij bij die prijs komt en dat geeft jou gelegenheid om daar weer op in te haken en aan te geven dat je het toch net iets anders ziet.
  5. Denk verder dan alleen de prijs: Onderhandelen gaat niet alleen om de prijs. Je kunt ook extra’s bedingen, zoals gratis accessoires bij een telefoon of een serviceabonnement bij een wasmachine. Denk dus niet alleen aan de prijs, maar ook aan andere voorwaarden die voor jou handig zouden zijn. Ook dit is trouwens een goede tip voor een salarisonderhandeling. Denk bijvoorbeeld aan een hogere reiskostenvergoeding of iets dergelijks.
  6. Wees bereid om weg te lopen: Als de verkoper niet wil toegeven en je niet het gewenste aanbod doet, wees dan niet bang om weg te lopen. Dit laat zien dat je serieus bent en dat je niet zomaar akkoord gaat met iets wat niet aan je verwachtingen voldoet. Uiteraard draai je je niet beledigd en op je schreden om, maar geef je netjes aan dat je toch eerst even verder wilt kijken, omdat je verwacht dat je ergens anders een beter bod krijgt. Daarmee geef je de verkoper ook de mogelijkheid om zijn/haar/diens bod te heroverwegen.
  7. Blijf vriendelijk en beleefd: Ook al ben je aan het onderhandelen, blijf altijd vriendelijk en beleefd tegen de verkoper. Een positieve houding kan het onderhandelingsproces alleen maar ten goede komen en misschien zelfs leiden tot een betere deal.

Met deze extra stappen ben je nog beter voorbereid om succesvol te onderhandelen en die beste deal te scoren!

Scroll naar boven