Bitcoin voor Totale Beginners

Ooit won ik met een suf online spelletje een fractie van een bitcoin. Ik had geen idee wat een bitcoin was, maar ontdekte na wat speurwerk op internet dat ik een digitale portemonnee aan kon maken om mijn bitcoin in te stoppen. Dat deed ik dus maar. Vervolgens heb ik er een jaar of tien niet naar omgekeken. 

Tot ik kort geleden ineens weer het briefje tegenkwam waarop ik de code van mijn digitale portemonnee had genoteerd. Nieuwsgierig logde ik in. Er zat maar liefst 35 euro aan bitcoin in. Toch leuk. Omdat ik inmiddels aan een geldreis richting financiële onafhankelijkheid begonnen ben, besloot ik me toch eens wat serieuzer in bitcoin te verdiepen. Het bleek veel interessanter dan ik dacht. 

Bitcoin is digitaal geld dat je kunt gebruiken zonder tussenpersonen zoals banken. Het is populair als belegging omdat het schaars is, net als Pokémon-kaarten, maar dan met waarde die kan stijgen. Investeren kan lucratief zijn! 

Tot een paar jaar geleden zou dit me nog niet eens zoveel gezegd hebben, maar door wat ik inmiddels weet van geld, vind ik bitcoin nu een zeer interessant middel om aan mijn reis toe te voegen. 

Bitcoin is Digitaal Geld zonder Tussenpersonen zoals Banken

Hoewel banken natuurlijk ook echt wel goede dingen doen, blijf ik het bijzonder vinden dat een bank een commerciële instelling is, waar je eigenlijk niet zonder kan. Volledig van contant geld leven, lukt in de huidige maatschappij niet meer. Er zullen weinig werkgevers zijn die bereid zijn jouw loon contant uit te keren. Probeer maar eens online te bestellen met munten en biljetten… je zult heel wat creativiteit moeten aanwenden om volledig van contant geld te leven en hebt ook heel wat uit te leggen aan de belastingdienst, vermoed ik. 

Gevolg: we zijn volledig afhankelijk van banken. Banken die in de eerste plaats commercieel zijn en gericht zijn op winst. Zo boekte de Rabobank afgelopen jaar de hoogste winst ooit, maar liefst 4,38 miljard! Banken hebben verschrikkelijk veel macht. En hoe meer ik mij verdiep in ons geldsysteem, hoe angstaanjagender ik dat vind. De winst is met name een gevolg van de gestegen rente. En wie gaat er over die rente… 

Blockchain als Alternatief

Wat dat betreft vind ik bitcoin helemaal geen gek alternatief. Het is een digitale munt, maar je hebt geen banken nodig. Je kunt geld regelrecht van de ene portemonnee in de ander storten. Op het moment dat er een transactie gedaan wordt, controleren duizenden computers of deze transactie geldig is. De handeling wordt vastgelegd op een blockchain. Dat kun je het beste zien als een soort gigantisch notitieboek waar met onuitwisbare inkt wordt opgeschreven welke transactie er plaats heeft gevonden. Niemand kan hier iets doorkrassen of weghalen. Ook de overheid heeft er geen invloed op. Bitcoin is van iedereen en bitcoin is van niemand. Het is gedecentraliseerd.

Bitcoin is Schaars

In tegenstelling tot geld, is bitcoin schaars. Geld kan onbeperkt bijgemaakt worden. Zowel door het te drukken (biljetten) en te slaan (munten), als door afspraken, zoals een hypotheek bijvoorbeeld. Dit scheppen van geld zorgt ervoor dat geld ieder jaar minder waard wordt. We kennen dit onder de naam inflatie.

Bitcoin werkt eerder andersom. In de blockchain, het notitieboek met onuitwisbare afspraken, is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen aan bitcoins kan bestaan. Eind 2023 zaten we op zo’n 93% daarvan. Dat betekent dat we langzaam maar zeker het einde naderen. Met de nadruk op langzaam, overigens. Want er bestaat ook zoiets als een halving. Maar goed, ooit moeten we het dus definitief gaan rooien met de bitcoin die we hebben. Kenners verwachten dat bitcoin onder andere daarom ook nu al steeds meer waard gaat worden en minder gaat fluctueren. Op dit moment is de bitcoin nog niet zo stabiel, de waarde schommelt nog fors, maar dat wil dus niet zeggen dat dit zo blijft.

Bitcoin als Belegging

Ook al zoiets wat ik nooit echt begreep. Je kunt met bitcoin meerdere kanten op. Je kunt er bijvoorbeeld mee betalen bij Thuisbezorgd, ontdekte ik laatst. Ik dacht altijd dat je er vooral iets mee kon als je in de NFT’s of gamewereld actief bent. Maar, nee dus. 

Bitcoin kun je ook zien als een investering voor de lange termijn. Je koopt in op het moment dat de bitcoin niet zo veel waard is, en doet er vervolgens niks mee. Grote kans dat het over een jaar of tien veel en veel meer waard is, en ook nog eens een gangbaarder betaalmiddel is. 

Je kunt er ook mee handelen. Je koopt bitcoin in voor bedrag X, en verkoopt het voor bedrag Y, waarbij je natuurlijk wilt dat Y hoger is dan X, zodat je winst maakt. Die winst kun je gebruiken om verder te handelen, maar je kunt bitcoin ook weer terugruilen naar euro’s, als het je daar toch nog om te doen is. 

Hoe te Starten met Bitcoin

Wil jij meer weten van bitcoin? Dan heb ik iets leuks voor je. Je kunt via deze link een gratis(!!) trial volgen van de online cursus Bitcoin & Technische Analyse. Dit klinkt als een hele mond vol, maar de trainster is expert in het duidelijk uitleggen van de hele materie. 

Je leert onder andere hoe je bitcoin en andere digitale munten aankoopt en veilig opslaat. Je leert ook alles over traden met bitcoin, maakt kennis met diverse handige tools en ontdekt wat technische analyse is en hoe dat je van pas kan komen. 

Hoe meer ik me in crypto heb verdiept, hoe meer ik in ben gaan zien dat crypto eigenlijk niet mag ontbreken op mijn geldreis. De gratis cursus is daar een heel prettig hulpmiddel bij. Voor mij is crypto niet langer iets vaags, gevaarlijks en een ver van mijn bed show. Ik raak er zelfs steeds meer van overtuigd dat níet investeren in bitcoin misschien wel gevaarlijker is dan het wel doen.

Had ik dat tien jaar geleden maar geweten. Dan had ik dat saaie, online spelletje waarschijnlijk heel wat vaker gespeeld.

Dit bericht kan affiliate links bevatten.

Scroll naar boven