Boekreview: Design Your Own Life

Mensen die mij in real life kennen, zien mij vaak als een nuchter persoon. Daar ben ik blij mee. Ik hoef niet zo nodig tot de zwevende manifesteerders gerekend te worden. Ik geloof niet dat ik rijk word door het trekken van een kaart met de tekst: ik ben een geldmagneet. Geld stroomt vanzelf naar mij toe. Alsjeblieft zeg! 

En toch ben ik enthousiast over de boeken van Michael Pilarczyk. Hij noemt zichzelf Mister Mindset, wordt door velen als hét voorbeeld gezien van iemand die zichzelf financieel onafhankelijk heeft gemanifesteerd, en hij neemt het woord manifesteren zelf ook vaak in de mond. 

Design Your Own life (Pilarczyk, 2024) is een heerlijk praktisch boek voor jongeren en young professionals die richting en betekenis aan hun leven willen geven. Het boek beschrijft stap voor stap hoe je de regie over je leven houdt en duurzame keuzes maakt die bij jou passen.

Design Your Own Life is in drie delen ingedeeld. Per deel ga ik kort op de inhoud in. 

Ontdek Wie je Bent

Pilarczyk begint bij het begin. Als je niet weet wie jij bent en wat jouw normen en waarden zijn, dan gaat het je ook niet lukken een koers uit te zetten die bij jou past. In een prettig leesbare stijl wordt duidelijk uitgelegd dat jouw gedrag niet per definitie iets zegt over wie je van binnen bent. 

Ook wordt er uitgebreid aandacht gegeven aan de manier waarop je gedachten werken. Persoonlijk vind ik dat ontzettend belangrijk. Het is niet voor niets dat ik op dit blog een aparte categorie aan mindset heb gewijd. Ik heb veel met jongeren gewerkt, maar zie het ook veel bij mijn eigen leeftijdscategorie (veertigers): mensen die overal wel een excuus voor hebben dat buiten henzelf ligt. In Design Your Own life wordt heel mooi uitgelegd, waarom dit belemmerend werkt en hoe je dit om  kunt buigen. 

Met duidelijke voorbeelden en opdrachten leer je positief kritisch naar jezelf te kijken. Dat heeft alles te maken met mindset, maar is niet zweverig. 

Rust in je Hoofd

In het tweede gedeelte van Design Your Own Life gaat Pilarczyk hier verder op in. Veel jongeren hebben last van stress, angst voor afwijzing en zien falen als iets dat je zoveel mogelijk moet voorkomen. Zonder veroordelend te zijn, legt Pilarczyk uit dat je hier zelf regie op hebt. Ook in dit deel weer met veel praktische voorbeelden, overzichtlijstjes en opdrachten. 

Er wordt niet alleen aandacht besteed aan je eigen gedachten, er wordt ook besproken waarom mensen kritiek hebben en hoe je om kunt gaan met de verwachtingen van anderen. Mensen die gelukkig en succesvol zijn in wat ze doen, hebben niet snel kritiek op anderen. Ze zijn blij met wat ze bereikt hebben en willen anderen daarmee inspireren en motiveren. 

Wie kritiek levert, doet dat al dan niet bewust vaak om bepaalde leegtes in zichzelf op te vullen, schrijft Pilarczyk. Ik vind het een mooie zin en herken dit bij mezelf. Het helpt me ook om mild om te gaan met kritiek van anderen. 

Kies Je Eigen Toekomst

In het laatste gedeelte van Design Your Own Life, legt Pilarczyk uit hoe je jouw richting bepaalt, doelen vaststelt en hoe je ervoor zorgt dat je deze doelen ook daadwerkelijk verwezenlijkt. 

Ook gaat hij in op de rol van geld in je leven. Ik huiver altijd een beetje als ik de term money mindset voorbij zie komen, maar gelukkig blijft het ook hier lekker nuchter. Pilarczyk gaat in op de relatie tussen geld en tijd, een relatie die ik zelf heel belangrijk vind

Ook schuwt hij het  voorbeeld van de studieschuld die veel jongeren hebben niet. Ze hebben gelijk wanneer ze zeggen dat het niet altijd duidelijk is geweest dat je rente over je schuld moet betalen. Tegelijkertijd brengt gelijk hebben je hier geen stap verder. Bedenk liever hoe je een soortgelijke situatie in de toekomst kunt voorkomen. Zie dit als een leermoment, dan haal je er toch nog iets positiefs uit, is zijn boodschap. Blijf je boos en verongelijkt, dan zie je jezelf als slachtoffer. Die houding gaat je op lange termijn niet helpen.  

Het boek eindigt heel concreet met een stappenplan. Stap 5 heet: schrijf je affirmaties op. Whaah! Affirmaties! Zweef-alarm! 

Of toch niet? Affirmaties helpen je om jouw doelen te halen, zegt Pilarczyk. Let op: hij gebruikt hier het woord helpen. Hij ziet deze affirmaties dus níet als de enige manier om je doel te halen. Wel is hij ervan overtuigd dat het herhalen van bepaalde affirmaties je helpt om ze te verankeren in je onderbewustzijn. En daarmee helpen ze je om alert te zijn op kansen. En daar zit hem natuurlijk de clou: anders naar dingen kijken, zodat je ook andere beslissingen gaat maken en je ander gedrag gaat vertonen. En dat heb je nodig als je doelen wilt halen die tot nu toe onbereikbaar voor je waren. 

Raad ik dit boek aan?

Absoluut. En niet eens alleen voor jongeren en young professionals maar ook voor volwassenen. Het leest heel eenvoudig weg, en ik heb mezelf meerdere keren betrapt op de gedachte: eigenlijk wist ik dit al, maar nu ik het zo simpel opgeschreven zie, dringt het pas echt tot me door. 

Ook zijn andere boek, Master Your Mindset, kan ik overigens van harte aanbevelen. Dit boek ligt al wat langer bij ons in huis, maar ook daar haal ik nog altijd waardevolle inzichten uit. Het boek duikt net wat dieper op sommige zaken in en de voorbeelden zijn wat passender bij mijn eigen leven. 

De boeken zijn prima verkrijgbaar op bol.com en Amazon. Bestel je liever rechtstreeks bij een boekhandel? Ook dat kan natuurlijk

Scroll naar boven