De Bitcoin Halving: Ook Voor Jou Belangrijk en dit is Waarom

Een tijdje geleden schreef ik al dat ik geïnteresseerd ben geraakt in bitcoin en andere cryptocurrency. Dat kun je hier lezen. Voor een deel is dat te verklaren doordat ik de laatste jaren anders naar geld ben gaan kijken. Wie aan de knoppen van het geld draait (overheid en banken) heeft macht. Heel veel macht. 

Natuurlijk is er de onafhankelijke Nederlandsche Bank (DNB). Maar hé, hoe onafhankelijk is deze bank als het een onderdeel van diezelfde overheid is en de Nederlandse Staat de enige aandeelhouder is? Ik hoop heel erg onafhankelijk, maar durf er niet vanuit te gaan. Daarvoor vind ik de politiek te rommelig en de belangen van bepaalde, grote partijen gaan naar mijn mening te vaak voor de belangen van de gewone burger. 

Bitcoin is een betaalmiddel dat gedecentraliseerd is. Het is van niemand en tegelijkertijd van iedereen. Er is geen grootmacht die eigenhandig kan beslissen of er meer of minder bitcoin gemaakt moet worden. Bitcoin kan niet oneindig bijgemaakt worden. Ook pensioenfondsen worden indirect steeds meer afhankelijk van bitcoin.

Toen dit besef tot mij doordrong, ben ik pas echt objectief naar bitcoin gaan kijken. Waar ik het fenomeen eerst zag als een of ander vaag, technisch gedoetje dat zijn tijd wel zou duren, zie ik het nu als een heel interessante tegenhanger van geld. Bitcoin kan als betaalmiddel wel eens veel belangrijker worden dan ik altijd dacht. En daarmee zie ik Bitcoin ook steeds meer als een belangrijke investering. 

Bitcoin Halving 2024

Een van de dingen waarin bitcoin van geld verschilt, is de manier waarop het gemaakt wordt. Bitcoin is natuurlijk een digitale munt, en wordt met behulp van computers gemined, zoals dat in het Cryptoriaans genoemd wordt. 

Waar geld onbeperkt bijgedrukt en geslagen kan worden zonder dat je daar als burger inspraak in hebt,  kan dat bij bitcoin niet. Sterker nog: de snelheid waarmee bitcoin gemaakt wordt, wordt iedere vier jaar gehalveerd! 

Ergens in de tweede helft van april (ja, bijna!) zal er weer zo’n halving  plaatsvinden. In 2028 opnieuw en zo zal uiteindelijk in 2140 het totale aantal van 21 miljoen Bitcoins bereikt zijn. Meer Bitcoins kunnen er simpelweg niet gemined worden. Bitcoin wordt dus steeds schaarser. 

Schaarste en Grotere Vraag naar Bitcoin

Dat maakt Bitcoin nog interessanter. Want schaarse goederen waar vraag naar is, nemen toe in waarde. Natuurlijk weten we dat resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst bieden, maar bij eerdere halvings is de koers van Bitcoin enorm de lucht in geschoten. Uiteraard met de nodige schommelingen, maar ik kijk met investeringen vooral graag naar de lange termijn.

Daar komt bij dat het sinds het begin van dit jaar niet alleen mogelijk is om Bitcoin ETF’s in Europese markten te kopen, maar dat ook de Amerikaanse markt hier nu voor openstaat. Dat maakt voor pensioenfondsen steeds interessanter om serieus naar Bitcoin te gaan kijken. En ook voor de bedrijven waarin ze nu al investeren, is crypto steeds interessanter. Oftewel: de vraag wordt zeer waarschijnlijk veel groter en bitcoin wordt voor iedereen belangrijk. Ook als je zelf niks van Bitcoin en andere Cryptocurrency wit weten, kan het zomaar zo zijn dat jouw pensioenfonds – en daarmee jouw toekomst – daar wel degelijk door beïnvloed wordt.

Waar en Hoe Begin Je? 

Ooit begon ik, min of meer per ongeluk, met bitcoin in een digitale portemonnee. Je kunt ook een soort offline portemonnee aanschaffen. Dit wordt een hardware wallet genoemd (deze scoort hoog op betrouwbaarheid) en die kun je in een oude sok onder je matras bewaren, in een kluis stoppen of waar je maar wilt. Bij beide manieren van bewaren zie ik voor- en nadelen, dus ik probeer het een beetje te spreiden. 

Daarnaast kun je, zoals ik hierboven al kort noemde, investeren in Bitcoin ETF’s. Hoewel…, feitelijk zijn het geen ETF’s, zoals Morningstar in dit bericht netjes uitlegt. Maar toch, als je al belegt en een (of meerdere) brokers hebt, is de kans groot dat er het een en ander mogelijk is op een manier die een relatief laag risico met zich meebrengt, zoals bij veel ETF’s het geval is. 

Om meer te weten te komen van de Bitcoinwereld en andere interessante cryptovaluta, en dat in gewone taal die voor iedereen te volgen is, is deze gratis mini-cursus een heel interessant startpunt. Je leert hier de basis van de basis op een heel overzichtelijke manier en weet na de cursus precies hoe je moet starten. Ook als je geen gebruik maakt van de upsells die hier natuurlijk ook bij worden aangeboden ;). Overigens zijn die upsells ook de moeite waard. Maar ook als je dus alleen de gratis mini-cursus volgt, heb je al heel wat informatie over je uitgestort gekregen, waar je zeker stappen mee kunt zetten als je dat zou willen. Aanrader dus.

Scroll naar boven