De Kans die je Niet Moet Laten Liggen

Het bestaat al een tijdje, maar lijkt de laatste maanden ineens een enorme vlucht genomen te hebben: Private Label Rights (PLR). Wat is het en welke kansen biedt dit voor jouw geldreis? 

Private Label Rights zijn rechten die bij digitale en fysieke producten horen. Wie deze rechten heeft, mag het betreffende product naar eigen inzicht aanpassen en onder een eigen naam doorverkopen. Als je weet hoe je dit aan moet pakken, kan dit je veel geld opleveren.

We duiken er zo wat dieper op in, maar eerst even iets over digitale rechten in het algemeen.

Auteursrecht Geldt ook op Digitale Producten

Bij auteursrecht wordt nogal eens aan papieren boeken gedacht, maar auteursrecht rust ook op digitale producten. Ik schrijf hier bewust producten, want ook foto’s, video’s en illustraties vallen hieronder. Iedereen die een tekst of beeld deelt dat hij niet zelf gemaakt heeft, moet heel goed uitkijken dat hij de wet op auteursrecht niet overtreedt. 

De wet kent, zoals bijna iedere wet, de nodige uitzonderingen. Zo bestaat er iets als citaatrecht, waarbij je zonder toestemming een deel van de originele bron mag gebruiken. Hier zijn uiteraard wel weer een aantal voorwaarden aan verbonden, die niet altijd even duidelijk zijn. Zo moet het doel van het citaat ‘rechtmatig’ zijn en de lengte moet precies kort genoeg zijn om het doel te bereiken. Tja, wat als de rechter daar net een andere invulling aan geeft dan jij hebt gedaan? 

Rechten Overnemen

Rechten zijn in veel gevallen overdraagbaar en verkoopbaar. Grote kans dat je hier wel eens voorbeelden van hebt gezien. Dit product van het huismerk van Kruidvat kent bijvoorbeeld exact dezelfde samenstelling als dit product van het huismerk van Trekpleister. Het gaat hier ook om precies dezelfde multi-vitamine, maar dankzij de Private Label Rights, mogen beide winkelketens hun eigen merk en verpakking aan het product hangen. Zoals je ziet, verschilt de verpakking en het etiket van elkaar.

Private Label Rights: Wat Heb Jij Eraan?

Je kunt heel eenvoudig digitale producten aanschaffen met PLR. Kijk maar eens wat er gebeurt als je op Etsy zoekt naar Private Label Rights. Wanneer je een van deze producten aanschaft, koop je ook de rechten om het product door te verkopen. Je kunt er jouw eigen naam opzetten en het daarbij laten, maar je mag het product ook aanpassen naar jouw eigen brand. Andere kleuren, ander lettertype… wat je maar wilt. Je kunt het product verkopen op de manier die bij jou past voor een prijs die jij redelijk vindt. Kortom: door PLR heb je alle rechten die je nodig hebt. Tel uit je winst. 

Fysieke Producten met Private Label Rights

Heb jij liever een webshop, marktkraam of stenen winkel met fysieke producten? Ook dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Een bekende website waar je terecht kunt voor Private Label producten is Alibaba.com. Ook hier raad ik aan om vooral eens Private Label in de zoekbalk in te tikken. Je zult zien dat er in allerlei niches producten worden aangeboden: make up, kleding, sport… en niet alleen de producten, je kunt er ook direct de juiste labels aan laten maken met jouw eigen merk erop. Die labels plak je vervolgens op de verpakking et voila, jouw eigen brand. 

Zelf Private Label Rights Verkopen

Een andere manier om aan PLR te verdienen, is zelf een origineel product te creëren en dat te verkopen met Private Label Rights, zodat anderen dit product ook als hun eigen product kunnen verkopen. Hiermee boor je een extra doelgroep aan. Denk maar even mee: stel, je hebt een e-book geschreven over interieurdesign, waarbij je als doelgroep uit bent gegaan van mensen die graag in hun eigen huis met design bezig zijn. Wanneer je Private Label Rechten verkoopt, wordt zo’n boek ineens ook heel interessant voor webshops die zich richten op het verkopen van home design. 

Meer weten over PLR?

Benieuwd hoe jij met Private Label Rights een extra inkomen kunt verdienen? Deze masterclass is wellicht een mooi, budgetvriendelijk startpunt. Er wordt vooral aandacht besteed aan PLR in combinatie met digitale producten, gericht op mensen die overwegen een extra stroom aan passief inkomen te creëren. Maar ook als jij andere plannen hebt met PLR kun je er veel waardevolle informatie uithalen. Extra prettig vind ik dat je niet alleen in de theorie duikt, maar ook meekijkt in de praktische keuken van PLR.

Voor mij is dit weer zo’n typisch voorbeeld van een wereld waarvan ik ergens wel wist dat het bestond, maar nooit had bedacht welke kansen er voor mijn geldreis liggen. En nu ik het eenmaal zie, zijn die kansen er in overvloed. Ik ga hier zeker verder mee aan de slag.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.

Scroll naar boven