Er zijn van die gewoontes die … nou ja, heel gewoon zijn. Dingen die je al jaren doet zoals je ze doet. Dingen die jouw omgeving ook doen. Dingen die er nu eenmaal bijhoren. Maar soms blijken die gewoontes helemaal niet zo gewoon te zijn en zijn het gedragingen die je arm houden of maken. Hoogste tijd om er een paar onder de loep te nemen.
Deze gewoontes houden jou arm:
- Alleen maar huismerken kopen
- Dubbel verzekerd zijn
- Oververzekerd zijn
- Niet omkijken naar je hypotheek
- Het ontbreken van een geen-paniek-pot
- Leefstijlinflatie
Alleen maar huismerken kopen
Wie in de supermarkt een beetje op de prijskaartjes let, zal weten dat de huismerken over het algemeen goedkoper zijn dan de A-merken. Voor een fles Coca – Cola betaal je meer dan voor een fles met dezelfde inhoud van een huismerk cola. Maar let op: dat is dus niet altijd het geval! De bekende A-merken zijn namelijk veel vaker in de aanbieding dan de huismerken. En als je die aanbiedingen terugrekent naar de prijs per liter of eenheid, dan ontdek je dat het regelmatig voorkomt dat een A-merk dat in de aanbieding is, toch goedkoper is dan het huismerk.
Tip: zijn er bepaalde houdbare producten die jij vaak koopt? Zoek uit wat de bodemprijs is: de laagste prijs per liter/eenheid zonder dat het product in de aanbieding is. Zie je een goede aanbieding die onder die bodemprijs zakt? Gebruik van maken en flink inslaan!
Dubbel verzekerd zijn
Zeker bij aanvullende verzekeringen, wil het nog wel eens voorkomen dat je dubbel verzekerd bent. Toen wij vorig jaar een kleinere auto kochten omdat we nu onze kinderen ouder worden en steeds meer hun eigen leven hebben, vrijwel nooit meer als heel gezin ergens naartoe rijden, viel me op dat veel autoverzekeringen een aanvullende verzekering voor passagiers aanbieden. Maar passagiers kunnen schade sowieso verhalen op de WA-verzekering van de schuldige partij. Ook als jij dat zelf bent.
Hetzelfde geldt voor mijn laptop. Daar kon ik bij aanschaf een extra verzekering voor afsluiten zodat hij beschermd is tegen diefstal. Maar aangezien ik vanuit huis werk en mijn laptop nagenoeg nooit het huis verlaat, was dat niet nodig. Volgens de voorwaarden van onze inboedelverzekering valt ook mijn laptop onder deze polis.
Oververzekerd zijn
Naast dubbel verzekerd, kun je ook oververzekerd zijn. Misschien heb jij je autoverzekering ooit eens afgesloten met een all-riskverzekering. Voor een nieuwe auto loont dat de moeite. Maar wanneer jouw auto na zeven jaar nog steeds all-risk verzekerd is, is het handig om een paar rekensommetjes te maken en de polisvoorwaarden eens door te lezen. De kans is heel groot dat je de verzekering beter naar beneden bij kunt stellen.
Zelf hebben wij zoiets bij de hand gehad met onze reisverzekering. Enkele jaren geleden zijn wij op vakantie buiten Europa geweest. Onze reisverzekering kreeg daarom een werelddekking. Dat vinkje hebben we jarenlang niet uitgezet, terwijl we daarna alleen maar binnen Europa op vakantie zijn geweest. Er bestaat ook zoiets als een Europa-dekking en dat scheelt aanzienlijk in de premie.
Het is zeker niet het leukste klusje (vind ik ;)), maar eens in de zoveel tijd je verzekeringen onder de loep nemen, kan je aardig wat besparen.
Niet omkijken naar je hypotheek
Bij het afsluiten van je hypotheek heb je overal goed over nagedacht, en nu wil je er het liefst zo weinig mogelijk meer aan denken. Iedere maand wordt er automatisch een bedrag van je rekening afgeschreven en dat heb je al helemaal ingecalculeerd. Afhankelijk van de hypotheekvorm die je hebt, los je iedere maand een stukje af, maar betaal je ook rente. Los je sneller af, dan betaal je over de hele linie van je hypotheek aanzienlijk minder rente. Dit kan om grote bedragen gaan.
Wat veel mensen ook niet weten, is dat je met jouw hypotheek in een gunstigere renteklasse terecht kan komen als je hypotheek lager is dan de waarde van je huis. Dit biedt ook weer extra voordelen doordat een betere tariefklasse vaak betekent dat je minder rente hoeft te betalen. De percentages verschillen per hypotheekverstrekker, dus waag er een telefoontje aan of zoek op de website van jouw hypotheekverstrekker om te zien of jij hiervoor in aanmerking komt. Heb je jouw hypotheek afgesloten met een NHG-garantie? Helaas, dan kun je hier geen gebruik van maken.
Het ontbreken van een geen-paniek-pot
De geen-paniek-pot is een buffertje dat je achter de hand hebt voor het geval er ineens onverwachte kosten opduiken. En iedereen weet: vroeg of laat duiken die kosten op. Dat kan variëren van een kapotte wasmachine tot een plotseling ontslag en alles daartussenin. Heb jij geen geld achter de hand om dit op te vangen? Dan volgt vaak een neerwaartse spiraal. Je leent geld en betaalt rente, je neemt genoegen met mindere kwaliteit waardoor je op langere termijn toch meer geld kwijt bent, je ervaart veel stress en dit belemmert je bij het zoeken naar een nieuwe baan… Iedere geldreis begint wat mij betreft met het aanleggen van een geen-paniek-pot. Uit ervaring weet ik hoeveel rust en zekerheid dat kan geven.
Leefstijl-inflatie
Ook al zo’n geniepig fenomeen. Je gaat meer verdienen. De mensen om je heen gaan meer verdienen en voordat je het weet, gaan je uitgaven omhoog. Onder de streep houd je dan minder over om te investeren. Zonde, want zo laat je dat geld niet voor je werken en juist dat stukje kan jouw geldreis een enorme boost geven. Hoe dat precies zit, lees je hier.
Herken je een of meerdere van deze gewoontes? Pak dan nu je agenda erbij en plan een moment in om er iets aan te doen. Alle beetjes helpen en dat geldt hier zeker.