Financiële Vrijheid is voor iedereen haalbaar, daar ben ik voor de volle 100% van overtuigd. Ik ben er ook van overtuigd dat Financiële Vrijheid lang niet iedereen komt aanwaaien. Je zult ervoor aan de bak moeten. Voor de meeste mensen geldt dat ze een aantal veranderingen in hun leven moeten doorvoeren. Een van de eerste dingen die je daarvoor moet doen, is bepalen wannéér je Financieel Vrij bent. Dat bepaal je op meerdere niveaus, want vrijheid betekent lang niet voor iedereen hetzelfde. In dit blog ga ik vooral in op de ‘zakelijke’ kant van financiële vrijheid, namelijk het vaststellen van het bedrag dat je nodig hebt.
Je bent financieel vrij wanneer je minimaal dertig keer jouw jaaruitgaven bij elkaar hebt verzameld en hier een passief inkomen uit weet te halen.
Jouw jaaruitgaven
Je zult er even voor in je archieven moeten duiken. Hoeveel euro geef jij per jaar uit? Het is belangrijk om daar inzicht in te krijgen. De meeste banken werken tegenwoordig met labels. Zo kun je snel zien aan welke categorieën jij het meeste uitgeeft. En dat is belangrijk, want in iedere levensfase zijn deze categorieën anders verdeeld. Bij ons gaat er bijvoorbeeld een substantieel bedrag naar de categorie boodschappen. We hebben vier kinderen thuis wonen die regelmatig vrienden meenemen die vervolgens gezellig blijven mee-eten. Geen probleem, we genieten (meestal ;)) van al die drukte, maar het betekent wel dat onze voorraden er in rap tempo doorheen gejaagd worden. Het kan zomaar zijn dat deze kostenpost er over een jaar heel anders uitziet. De oudste twee zijn steeds serieuzer op zoek naar een plekje voor zichzelf en zullen waarschijnlijk geen jaren meer thuis wonen. Voor mijn toekomstige jaaruitgaven, durf ik dit potje dus wel een beetje naar beneden bij te stellen.
Voor het label ‘uitjes’ wil ik juist rekenen met wat hogere uitgaven. Wanneer we allebei financieel vrij zijn, zullen we waarschijnlijk veel minder gaan werken. Misschien zelfs wel helemaal niet meer. In plaats daarvan lijkt het ons heerlijk om er zomaar eens een weekje tussenuit te gaan, we zullen wat vaker op een gezellig terrasje te vinden zijn, er staan nog veel musea op mijn wensenlijst… wanneer onze banen wegvallen, zal een deel van de tijd die we daarmee vrijspelen aan uitjes besteed worden.
Verder houd ik er rekening mee dat de inflatie doorzet in een sneller tempo dan de afgelopen decennia. Grondstoffen worden schaarser, eisen met betrekking tot comfort hoger… ik ga er niet vanuit dat de extreme inflatie van de afgelopen tijd een uitzondering is. Hopelijk zal blijken dat ik daarin enorm pessimistisch ben, maar ik speel wat dit betreft graag op safe.
Moraal van dit verhaal: zoek uit wat jouw jaaruitgaven zijn en houd daarbij in je achterhoofd dat hierin wat speling mogelijk is omdat je omstandigheden zullen veranderen en je daar niet altijd zelf invloed op hebt.
Dertig keer je jaaruitgaven
Wanneer je ook veel Amerikaanse blogs over financiën leest, ben je waarschijnlijk al wel eens tegengekomen dat je uit moet gaan van 4% rendement per jaar over je bezittingen. Dat houdt in dat je jouw jaarlijkse uitgaven met 25 moet vermenigvuldigen. Er zijn ook Nederlandse bloggers die dat adviseren. Zelf vind ik dit nog wel enigszins risicovol. Nederland heeft relatief gezien hoge belastingen en daarom vind ik een vermenigvuldiging van 30 veel realistischer. En daarbij houd ik in mijn achterhoofd dat de groei van vermogen altijd exponentieel is. Aan het begin gaat deze groei erg langzaam, maar hoe meer je aan passief vermogen op weet te bouwen, hoe sneller je vermogen zal groeien. Alleen al door het rente op rente effect. Dus de tijd die je nodig hebt om van 25 keer je jaarlijkse uitgaven naar dertig keer te gaan, is een stuk korter dan je nodig zal hebben om van 5 keer dat bedrag naar 10 keer dat bedrag te gaan.
Passief inkomen: wat is het wel en wat is het niet
Dat is ook een belangrijke: het gaat hier om inkomen dat je niet direct nodig hebt voor uitgaven. Daarvoor heb je jouw noodfonds bij elkaar gespaard. Als we het hier hebben over dertig keer jouw jaaruitgaven, dan bedoel ik dat je dat bedrag vrij kunt spelen om te investeren. Dat bedrag kun je zien als je kip. Behandel je jouw kip goed, dan geeft ze je eieren. Die eieren eet je op, geef je weg, verkoop je… je doet ermee wat je wilt. Maar je kip koester je. Want zonder kip, geen ei.
Dat bedrag van dertig keer jouw jaarlijkse uitgaven, maak je dus niet op. Dat bedrag blijft altijd dat bedrag (of wordt nog meer ;)). Dat geld laat je voor jou werken door het te beleggen in ETF’s, door er vastgoed van te kopen, door te investeren in goud of door aan crowdlending te doen… van het geld dat dit jou oplevert, leef jij je mooiste leven.
Voorbeeld: Emma heeft momenteel een gemiddeld uitgavenpatroon van 1500 euro per maand. Ze is erg tevreden met de plek waar ze woont en met de dingen die ze van dit bedrag kan doen, maar zou wanneer ze eenmaal financieel onafhankelijk is, graag meer willen reizen. Daarom heeft ze besloten dat financiele vrijheid voor haar inhoudt dat ze 1800 euro per maand aan passief inkomen genereert.
1800 x 12 = 21.600 euro per jaar.
21.600 x 30 = 648.000 euro.
Emma heeft dus 648.000 euro aan vrij vermogen nodig om financieel vrij te zijn.
Laat je niet gek maken
Laten we wel wezen, 648.000 euro is veel. Maar laat je daar alsjeblieft niet door ontmoedigen. Want ja, het is veel maar dat betekent niet dat het onhaalbaar is.
Merk jij bij jezelf dat zo’n groot bedrag verlammend en demotiverend werkt? Dat kan ik me heel goed voorstellen. Mij zakt de moed ook in de schoenen als ik zo’n bedrag vergelijk met het bedrag dat ik nu bij elkaar heb verzameld.
Wat voor mij wél goed werkt, is dit grote bedrag in kleinere stukjes hakken.
Vervolg voorbeeld: Stel dat Emma over 10 jaar financieel vrij wil zijn. Dan moet ze gemiddeld per jaar 64.800 euro vrij zien te spelen. En omdat er sprake is van een groei die langzaam begint maar steeds sneller gaat, is Emma’s doel voor het eerste jaar 25.000 euro. Een bedrag dat veilig en toch wat uitdagend voor haar aanvoelt. Emma fotografeert veel in haar vrije tijd en besluit hier inkomsten mee te verdienen. Ze ontdekt dat ze 2500 euro kan verdienen met het schieten van een trouwreportage. Dat houdt in dat ze 10 bruidsparen moet vinden die haar als fotograaf willen. Ze heeft alle apparatuur al in huis, dus haar opstartkosten zijn vrijwel nihil. Ze schakelt haar vriendinnen in die graag een goed woordje voor haar doen en heeft in no-time 10 aanvragen binnen. Zie daar: 25.000 euro.
Ze besluit dit geld te beleggen in ETF’s die gemiddeld 7% rendement opleveren. Na een jaar is dit bedrag dus 26.750 euro waard geworden. Als ze zo 10 jaar doorgaat, heeft ze bijna de helft van haar gewenste bedrag al bij elkaar verdiend door slechts tien keer per jaar iets te doen wat ze leuk vindt en waar ze toch al veel mee bezig was. Zo heel ingewikkeld is dat dus niet.
Huiswerk
Ga er vandaag even voor zitten. Je hoeft niet alles tot in detail uit te pluizen, een richtlijn is genoeg.
Hoeveel geef jij gemiddeld per maand uit?
Hoeveel is dit per jaar?
Hoeveel is dit wanneer je jouw jaarlijkse uitgaven met 30 vermenigvuldigd?
Hoppa, daar is jouw globale richtlijn. Zoveel heb jij dus nodig om jezelf financieel vrij te kunnen verklaren.
Dit bericht kan affiliate-links bevatten.