Fire worden? doe dit eerst!

Wie zich verdiept in het bereiken van financiële vrijheid stuit al snel op adviezen over beleggen, investeren en het omlaag brengen van je uitgaven. Stuk voor stuk prima onderwerpen, die je ook op dit blog tegenkomt. Want ja, dat soort adviezen heb je nodig op vrijwel elke geldreis. Maarrrrr… voordat je allerlei stappen onderneemt en jezelf in de goede schulden steekt, is er een heel belangrijke stap die je eerst moet doen:

Wie FIRE wil worden, moet allereerst zorgen voor een gevulde Geen Paniek Pot, oftewel een bedrag waarmee je in geval van nood tenminste 3 – 6 maanden in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Waarom en hoe? Ik leg het je uit. 

Waarom moet ik geld achter de hand hebben?

Misschien voel je de noodzaak voor het aanleggen van een Geen Paniek Pot helemaal niet. Je komt prima rond, hebt geen dure leningen en hoeft niet iedere cent om te draaien. Hartstikke fijn, en nee, dat bedoel ik niet sarcastisch. Het is iets waar je dankbaar voor mag zijn en iets dat helaas steeds minder gebruikelijk wordt. 

Maar het is ook iets wat veel mensen verblindt. Want zonder geld achter de hand te hebben, ben je vaak maar één maandsalaris verwijderd van het moment dat je ineens geen geld meer hebt. En je zal absoluut niet de eerste zijn die dat moment niet heeft zien aankomen. Denk bijvoorbeeld aan de persoon die:

  • het faillissement van zijn werkgever niet had zien aankomen; 
  • vrij plotseling ontslagen wordt, ondanks een goede beoordeling;
  • schulden erft;
  • door een ongeluk ineens veel meer uitgaven heeft, zonder dat er inkomsten tegenover staan; 
  • mantelzorgtaken krijgt die ervoor zorgen dat je zelf minder kunt werken;
  • dure, onvoorziene uitgaven aan je huis of auto;
  • enzovoort.

Wat doe je dan? Je leent geld. Als je geluk hebt, van vrienden of familie die geen of een zeer schappelijke rente rekenen. Als je pech hebt, bij een instantie die stevige eisen stelt aan een afbetalingsplan met hoge rente. En als je dat geld niet terug kunt betalen… hallo, neerwaartse spiraal! Financiële tegenslag kan iedereen overkomen. Het is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Het is wel iets om rekening mee te houden. Juist als het je op dit moment financieel wel aardig voor de wind gaat.

Hoeveel geld moet ik achter de hand hebben?

Dat is voor iedereen anders, maar als vuistregel kun je hanteren dat je minimaal 3 maanden in je levensonderhoud moet kunnen voorzien en maximaal 6 maanden. Je levensonderhoud zijn alle noodzakelijke kosten die je in een maand maakt: huur/hypotheek, eten en drinken, kleding… Wanneer je tenminste drie maanden vooruit kunt, heb je de rust om je goed op de arbeidsmarkt te oriënteren als je plotseling je baan kwijtraakt. Je hebt de rust om even wat minder opdrachten aan te nemen als ZZP’er wanneer iemand in je familie extra zorg nodig heeft. Je kunt die onverwachte lekkage laten verhelpen zonder ergens geld te lenen. Vind je 3 maanden aan de krappe kant, dan verhoog je het bedrag van de Geen Paniek Pot tot maximaal 6 maanden je levensonderhoud. Niet hoger dan dat, want wanneer je te veel geld in de pot hebt, raak je al snel je motivatie kwijt om voor een inkomen te zorgen. 

Hoe kom ik aan dat geld?

Zodra er geld binnenkomt, of het nou loon is of een uitbetaling van bijvoorbeeld Vinted, zet je een deel daarvan opzij voor je Geen Paniek Pot. Niet over nadenken, gewoon doen! Laat het niet op je betaalrekening staan, want voor je het weet is het dan toch weer verdwenen. Kom je aan het eind van de maand echt nog geld tekort ondanks al je pogingen wel rond te komen? No worries, je kunt het geld zo weer uit de pot halen. 

Wil je de pot snel vol hebben? Zorg dan voor een tijdelijke extra inkomstenbron. Ga een paar maanden bijles geven, werk een poosje als fietskoerier of maaltijdbezorger, ga ‘s nachts pakketten sorteren bij een postsorteerbedrijf… er zijn genoeg mogelijkheden die je tijdelijk uit kunt voeren. Loop gewoon eens bij het dichtstbijzijnde uitzendbureau naar binnen en vraag naar de mogelijkheden. 

Waar laat ik dat geld?

Niet op je betaalrekening! Nee, ook niet als jouw bank de mogelijkheid biedt om voor verschillende categorieën speciale potjes aan te maken. Op een betaalrekening ontvang je niet of nauwelijks rente, en dat is zonde. Bij de meeste Nederlandse banken kun je gratis een spaarrekening openen als je al een betaalrekening hebt. Het geld dat je op deze rekening zet, levert meer rente op en is op ieder moment op te nemen. Dat laatste is belangrijk, want wat heb je aan een noodfonds als het vastzit in stenen of bijvoorbeeld een depositorekening waar je wellicht wat meer rente vangt, maar je een boete betaalt als je jouw geld eerder opneemt dan vooraf afgesproken? Helemaal niks. 

Is jouw financiële reis net van start gegaan? Dan is dit het eerste station wat je moet bereiken. Heb je de Geen Paniek Pot volzitten met het bedrag dat voor jou van toepassing is? Fantastisch! Doe een dansje, beloon jezelf met deze eerste mijlpaal en dan, en ook echt pas dan, reis je verder naar het volgende station. Nu je de basis op orde hebt, kun je de volgende stappen gaan zetten. Tegenslagen zullen er komen (een reis loopt nooit precies zo als je hem uitstippelt), maar jij kunt ze opvangen!

Scroll naar boven