Geld als Ruilmiddel? Van Ruilen komt Lachen

Het spreekwoord ‘van ruilen komt huilen’ heb ik nooit goed begrepen. Waarom die angst aanwakkeren? Ruilen kan een heel goede manier zijn om eindelijk weer eens tot lachen te komen. En bovendien: ruilen doen de meeste mensen elke dag. 

Geld is een ruilmiddel. Zo heb ik het geleerd van mijn ouders en op school. We drukken de waarde van bepaalde diensten en producten uit in euro’s en wie het juiste aantal euro’s weet te overhandigen, krijgt daarvoor iets anders. Werken is ook ruilen: je ruilt je tijd in voor geld.

Wie slim ruilt kan hier financieel veel voordeel uithalen.

Het Begon met een Rode Paperclip

Misschien ken je het verhaal van Kyle McDonald, een Canadees die in 2005 in het gelukkige bezit was van een rode paperclip. Hij was ook in het bezit van een blog en op dat blog bood hij zijn rode paperclip te ruil aan. Daarbij liet hij direct weten dat het zijn uiteindelijke plan was om al ruilend een huis, een eiland, of een huis op een eiland in zijn bezit te krijgen. 

Ik doe hier gewoon aan dikke, vette spoilers: het werd een huis. Een best wel heel prima huis, met twee verdiepingen en daar waren slechts 14 ruilbeurten voor nodig. Veertien! Als ik hier mijn filosofische inborst dan even op loslaat: het huis waar ik in woon heeft ook twee verdiepingen. Is mijn huis dan in essentie evenveel waard als een rode paperclip?

Daar vallen natuurlijk allerlei invalshoeken bij te bedenken. Kijkend naar de WOZ-waarde van ons huis, is er gelukkig wel verschil te zien met de prijs van een paperclip in de kantoorboekhandel om de hoek. In het voordeel van ons huis. 

Kijkend naar de waarde die dingen voor iemand persoonlijk kan hebben, wordt het een heel ander verhaal. Lang voordat wij in dit huis woonden, is hier een zolderbrand geweest. Een vervelend verhaal, iets met een nalatige ouder en een kind dat op die zolder sliep en dit ternauwernood overleefd heeft, als ik de buren mag geloven (en die geloof ik wel). Dat kind, inmiddels volwassen denk ik, heeft misschien wel zo’n hekel aan dit huis dat hij nog liever een paperclip heeft. 

Kyle schreef een boek over zijn paperclip. Hij hield ook een Ted talk. 

Geld als Ruilmiddel

Verhalen als deze zetten mij altijd wel aan het denken. Wat is geld eigenlijk waard? Tijd vind ik persoonlijk veel belangrijker dan geld. Ernstige zorgen rondom de gezondheid van mensen die me lief zijn, hebben mij dat de afgelopen jaren heel duidelijk gemaakt. Toch lever ik een substantieel deel van de tijd die ik heb in dit leven in, in ruil voor geld. Ja, ik heb het hier dus over werk. 

Momenteel vind ik de verhouding tussen deze twee niet in balans en dus ben ik bezig met de uitvoering van een plan om daar iets aan te doen. Ja, dit blog is daar onderdeel van. Daar maak ik geen geheim van. Onder andere door affiliate marketing hoop ik op lange termijn een leuk bedrag met deze site te verdienen. Dat het mogelijk is, heb ik met een eerdere website al ondervonden. Hier lees je meer over de verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met een website.

De waarde van geld hangt uiteraard ook af van hoe heel de economische markt in elkaar steekt. Geld wordt bijgedrukt of bestaat alleen op papier (hallo, onafgeloste hypotheken!), de rentestand wordt weer eens veranderd… allemaal zaken waar ik niet direct invloed op heb, maar die wel van invloed zijn op mijn leven. Als je even de tijd hebt, kijk dan onderstaande video maar eens. Nooit eerder is me de werking van het economische systeem zo duidelijk geworden. 

Geld is meer dan een ruilmiddel

Dit inzicht heb ik pas de laatste jaren ontdekt. Ja, ik weet het, late to the party en zo, maar liever laat dan helemaal niet. Geld hoeft namelijk niet altijd als ruilmiddel te fungeren. Je kunt het ook als asset inzetten. Als iets dat in waarde toeneemt. Met geld meer geld maken, om het maar eenvoudig te zeggen. 

Dat doe je bijvoorbeeld door het in indexfondsen te steken. Of in vastgoed dat je vervolgens verhuurt. Op lange termijn mag je er dan vanuit gaan dat je geld meer waard wordt. Bitcoin is ook zoiets… jarenlang mijn niet al te wijze hoofd geschud als iemand mij van de waarde daarvan probeerde te overtuigen. Maar inmiddels kijk ik daar toch wel anders tegenaan, zoals je hier kunt lezen

Terug naar de Paperclip

Een rode paperclip heb ik niet. Wel een groene. En laten we wel wezen, dat is natuurlijk sowieso al een veel mooiere kans dan een rode. Wie wil er nou een rode paperclip? Rood staat voor gevaar. Voor stoppen en op de rem trappen. Rood is de kleur van bloed en vuur. 

Groen daarentegen is de kleur van doorgaan. Groen licht krijgen, weet je wel? Groen staat voor groei en ontwikkeling. Groen betekent frisheid en natuur. Een groene paperclip is veel mooier dan een rode. 

Bovendien is mijn paperclip multi-functioneel. Uiteraard kun je er belangrijke of minder belangrijke papieren mee bij elkaar houden. Maar ik ga graag een stap verder. Je kunt mijn paperclip gebruiken als kompas en daarmee kan hij je leven redden als je de weg kwijt bent op een plek vol gevaar. Je kunt sloten openen met mijn paperclip en daarmee toegang krijgen tot dingen die altijd voor je verborgen waren. Je kunt er je broekspijpen mee ophouden zodat je broek niet in de ketting van je fiets terechtkomt en je niet per ongeluk je tanden uit je mond valt. Je kunt hem verbuigen tot een haak waar je handige dingen aan op kunt hangen… en dit is slechts een topje van de ijsberg aan mogelijkheden. 

Ik heb een groene paperclip. Wie biedt

Dit bericht kan affiliate links bevatten.

Scroll naar boven