Kleine Investering, Groot Gevolg

Soms moet je iets een paar keer lezen, voor het besef door begint te dringen. Bij mij was een tekst over blijvende veranderingen. Meerdere keren las ik dat er soms maar iets heel kleins nodig is, om een grote verandering veel eenvoudiger en duurzamer te maken. 

Kleine investeringen kunnen ervoor zorgen dat een positieve verandering blijvend is. Denk concreet na over wat voor jou de grootste belemmering is, waardoor een gewenst resultaat achterblijft. Investeer in iets dat die belemmering wegneemt en verbaas je over de resultaten. 

Klinkt allemaal nogal vaag? Vond ik ook. Totdat ik dit eens heel praktisch probeerde toe te passen op mijn eigen leven. Ineens zag ik overal voorbeelden van kleine investeringen met grote gevolgen. Ik geef je een aantal voorbeelden. 

Ramen op Hoogte Lappen

Er zijn niet veel huishoudelijke klusjes die ik echt leuk vind om te doen, maar ramenlappen is een uitzondering. Toch stond de glazenwasser regelmatig op de stoep. Dat had te maken met de twee dakkapellen die ons huis heeft. Met een ladder red ik me prima tot op de eerste verdieping, maar om nou met mijn schoonmaakspullen het schuine dak op te stappen? Geen haar op mijn hoofd die daar zelfs maar over nadenkt. 

En toen zag ik ineens deze aanbieding bij de Action. Hoe simpel kan het zijn?! Even in elkaar zetten, de tuinslang aansluiten en vanaf de ladder kan ik de ramen van de dakkapellen in een paar minuten brandschoon hebben. Kleine investering, die ik er met één keer besparen op de glazenwasser al uit heb. 

Fietsen door de Regen

Voor verreweg de meeste ritjes die op de fiets kunnen, pak ik de fiets. Ik vind fietsen fijner dan autorijden, en het is ook nog eens duurzamer en goedkoper. Maar… als het regent, wordt de drempel tot fietsen een stuk hoger. Toen ik erover nadacht waarom dat zo is, ontdekte ik dat het vooral kwam doordat mijn regenjas een onding was. Hij was kort, waardoor mijn broek altijd zeer duidelijk natte plekken vertoonde op mijn bovenbenen (niet fijn, gezien mijn werk waarbij ik met enige maat iets moet presenteren) en hij ademde niet, waardoor ik niet alleen drijfnat werd van de regen, maar ook nog eens van het zweet. 

Een investering in een lange regenjas met ademend vermogen, die er ook nog eens uitzag als een normale jas is wat mij betreft dé oplossing. Toegegeven, niet direct een kleine investering. Maar als ik kijk hoe lang zo’n jas meegaat (jaren!!) en hoeveel autoritten me dit bespaart, durf ik wel te zeggen dat ik de investering er gemakkelijk uithaal. Plus: investeringen zijn niet alleen meetbaar in geld wat mij betreft, maar ook in duurzaamheid. 

Zelf Patat (of friet zo je wilt ;)) Bakken

Wij hebben vier thuiswonende kinderen. Met aanhang erbij telt ons gezin acht personen en dan heb je van tijd tot tijd ook nog eens vrienden en familieleden die uit zichzelf komen aanwaaien en gezellig blijven mee-eten. In het weekend staat er met enige regelmaat patat/ friet op het menu, maar met een grote groep werd zelf bakken toch lastig. Eindeloos zaten we te wachten totdat de air fryer weer eens een lading klaar had. Gevolg: we stopten met zelf bakken en gingen over op afhalen. En dat is een aardige kostenpost! Uiteindelijk heb ik geïnvesteerd in een dubbele airfryer. Nu had ik in totaal ineens drie bakken die ik vol kon gooien met snacks en friet/ patat. Een paar keer aanzetten was al voldoende om de euro’s aan de snackbar te compenseren.

Gewoontes Veranderen

Op internet kwam ik onderstaand filmpje tegen van een man die bekend staat onder de geuzennaam Possible Pat. Toen zijn dokter hem waarschuwde dat zijn forse overgewicht het punt had bereikt dat het weleens kritiek kon worden, wist hij dat hij zo niet langer door kon gaan. Hij wist ook dat hij niet genoeg discipline had om eten dat hij in huis op voorraad had, te laten liggen. Zijn oplossing? Geen voorraad meer in huis aanhouden. Iedere keer dat hij honger had, moest hij naar de Wallmart lopen en kocht hij waar hij op dat moment trek in had. Inmiddels heeft hij de smaak te pakken (moewhaha) en heeft hij een heel verdienmodel opgebouwd rondom zijn afvalproces. Wie hem nu ziet, herkent hem niet als iemand die een aantal jaren geleden met extreem overgewicht kampte. 

En jij? 

Kijk eens goed naar jouw geldreis. Waar loopt het niet helemaal zoals je zou willen? Wat is concreet de belemmering (klein of groot) waar je tegenaan loopt? Welke kleine investering kun je doen die grote gevolgen heeft voor jouw geldreis? 

Scroll naar boven