Leefstijl-inflatie: voorkom veelgemaakte fouten

Iets vaker uit eten gaan, een speciaalbiertje in plaats van een flesje uit een krat, toch kiezen voor die duurdere trui… misschien komen dit soort voorbeelden je bekend voor. Dat is niet raar, dit fenomeen is iets dat heel veel mensen overkomt. We noemen het leefstijl-inflatie.

Leefstijl-inflatie is het verhogen van je levensstandaarden, verwachtingen en eisen. Vaak begint dit ongemerkt, naarmate je meer gaat verdienen. Ook de sociale druk om je heen kan een oorzaak zijn. Leefstijl-inflatie kan een flinke impact hebben op jouw financiën.

Waarom leefstijl-inflatie vaak ongemerkt begint 

Voor de meeste mensen geldt dat ze, naarmate ze ouder worden, meer gaan verdienen. Je groeit door op de salarisschaal, schuift op je werk door naar een hogere positie, solliciteert en onderhandelt goed over je nieuwe salaris, of bouwt je bedrijf verder uit. Op je bankafschriften zie je langzamerhand grotere bedragen binnenkomen. Die bedragen ga je al snel normaal vinden, zo werkt het menselijk brein nu eenmaal. En doordat je die inkomsten normaal vindt en niet meer elk dubbeltje om hoeft te draaien, ga je zonder dat je het doorhebt ook meer uitgeven. Toch even dat kopje koffie bij het tankstation, even bijkletsen op een terrasje…

Wat ook meespeelt is de sociale druk. Je vrienden, met wie je in je studententijd goedkope pakken wijn leeg dronk, krijgen serieuze banen. Op je verjaardag wordt je getrakteerd op een fles goede wijn, aanbevolen door de sommelier in die exclusieve wijnbar. Geen haar op je hoofd die er bij de verjaardag van die vriend over nadenkt met ‘goedkope rommel’ aan te komen. Iets met keeping up appearances… If you know, you know. 

De invloed van leefstijl-inflatie op je financiën

Uiteraard heeft leefstijl-inflatie invloed op je financiën en helaas niet in gunstige zin. Want als jouw uitgaven in gelijke tred omhoog gaan met jouw inkomsten, dan blijft er onder de streep nog steeds hetzelfde over. Dat is ook meteen het geniepige aan leefstijl-inflatie. Doordat je aan het eind van de maand nog steeds ongeveer hetzelfde overhoudt, voel je de pijn niet. Je kunt het je veroorloven iets luxer te leven, een grotere auto te rijden en een keertje vaker op vakantie te gaan. Maar voor iemand die op geldreis is, is dit meestal niet direct iets dat je moet willen, tenzij het natuurlijk een heel bewuste keuze is. 

Wie zich richt op het vergroten van zijn vermogen moet drie richtlijnen in de gaten houden: zorg voor meer inkomsten, zorg voor lagere uitgaven en investeer het geld dat je aan het eind van de maand overhoudt. Het woord investeren mag je hier breed opvatten, het idee is vooral dat je geld maakt met dit geld. Dat kan op allerlei manieren en voor iedereen geldt dat je vooral de manier moet kiezen die goed bij jou past en die je langere tijd kunt volhouden. Voor de een is dat een spaarrekening met een positieve rente, voor de ander is het investeren in vastgoed… er zijn mogelijkheden genoeg. 

Hoe meer geld je investeert, hoe sneller je reis natuurlijk gaat. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeeld, waarbij we uitgaan van twee personen. Denise doet aan leefstijl-inflatie en houdt ieder jaar 2400 euro over om te investeren. Dit doet ze in ETF’s met een gemiddeld rendement van 7%. Nilab doet niet aan leefstijl-inflatie en houdt daardoor ieder jaar 500 euro meer over dan het jaar daarvoor. Ze investeert in dezelfde ETF’s als Denise.

TijdInleg Denise/ Inleg NilabTotaal eind van het jaar DeniseTotaal eind van het jaar Nilab
jaar 12400/ 240025682568
jaar 22400/ 290053165851
jaar 32400/ 340082569251
jaar 42400/ 39001140214072
jaar 52400/ 44001476819765
jaar 62400/ 49001837026392

Nu zie je wat leefstijl-inflatie je op lange termijn gaat kosten. Nilab legde in totaal 2500 euro meer in dan Denise, maar heeft na zes jaar 8022 euro meer bij elkaar verzameld, dankzij het rente op rente effect en dit verschil wordt per jaar alleen maar groter.

Hoe voorkom je leefstijl-inflatie?

Allereerst door je huidige leefstijl goed in kaart te brengen. Zie het als een nulmeting. Wat geef je nu uit aan verschillende zaken en hoe tevreden ben je daarmee? Zijn er onderdelen van je leven waar je op korte termijn meer geld aan uit wil gaan geven? Weegt de opbrengst daarvan (en dan heb ik het hier niet over euro’s maar over levensgeluk) op korte termijn op tegen het eerder behalen van je financiële reisbestemming op langere termijn? 

Stel nu een plan van aanpak op. Je hebt een bepaald financieel doel voor ogen dat je op een bepaalde datum gehaald wilt hebben. Onderweg zal je de nodige obstakels tegenkomen. Sociale druk misschien, Fear of Missing Out, je koffieverslaving… Maak een plan van aanpak voor het moment dat je deze obstakels tegen gaat komen. Als jij weet dat je dat kopje koffie onderweg niet kunt weerstaan, neem dan koffie mee van huis. Als jij weet dat je de neiging hebt te veel geld uit te geven aan kleding, pin dan vooraf het bedrag dat je maximaal uit wil geven en laat je pinpas of telefoon thuis. 

Aan de andere kant: reizen moet ook leuk zijn. Wees niet té hard voor jezelf, want dan is de kans dat je het niet volhoudt ook groot. Beloon jezelf af en toe, vier af en toe een tussenstap en sta jezelf dan ook toe daarvan te genieten. De bekende 80/20 regel kun je hier ook toepassen. Dertiende maand gekregen? Investeer 80% van het geld en doe met de overige 20% iets leuks. 

Zo blijft je geldreis leuk, zonder dat je in de valkuil van leefstijl-inflatie trapt. 

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links

Scroll naar boven