Loondienst en Zzp’er: dit zijn de aandachtspunten

Jarenlang heb ik een baan in loondienst gecombineerd met een baan als zelfstandige en het idee is dat dit binnenkort ook weer het geval is. Ik vind het een fijne combinatie. Aan de ene kant de zekerheid van een baan in loondienst met, alle voorzieningen die daarbij horen, en aan de andere kant de vrijheid van het ondernemen.

Ik merk dat ik regelmatig vragen over deze combinatie krijg, en daarom leek het me handig hier een blogje aan te wijden.

Een baan in loondienst en een baan als zelfstandige zijn vaak uitstekend te combineren. Er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten die je in de gaten moet houden. Ik bespreek ze hieronder.

Wel of niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Met afstand het onderwerp waar de meeste mensen over beginnen. Inschrijven bij de KVK staat blijkbaar voor veel mensen gelijk aan vreselijke toestanden rondom administratie. Maar wees gerust: het is niet altijd direct nodig om je bij de Kamer van Koophandel  (KVK) in te schrijven. De werkzaamheden die ik als zelfstandige uitvoer, heb ik in het begin een aantal jaren uitgevoerd zonder mezelf bij de KVK aan te melden, en dat was volkomen legaal.

Natuurlijk had ik wel inkomsten uit die werkzaamheden. Daar moet je uiteraard inkomstenbelasting over betalen. Dat doe je heel eenvoudig, door de inkomsten op te geven bij je jaarlijkse belastingaangifte, onder de post ‘inkomen uit overige werkzaamheden’. De belastingdienst telt deze inkomsten bij je overige loon op en aan het eind van je aangifte zie je hoeveel belasting je moet betalen.

Het is dus níet zo dat je, zolang je niet bij de KVK ingeschreven staat, je verdiensten volledig in je eigen zak kunt steken. Houd er daarom altijd rekening mee dat je over je verdiensten met terugwerkende kracht belasting betaalt, en dat je dit bedrag dus achter de hand hebt.

Wanneer je jezelf wel in moet schrijven, hangt van meerdere zaken af. Onder andere van de hoogte van jouw inkomsten en het aantal klanten of opdrachtgevers die je hebt. De belastingdienst heeft daar een tool voor op hun website. Door die in te vullen, zie je snel of jij wel of niet langs de KVK moet.

Je Mag Geen Concurrent van je Baas Zijn

In mijn geval is het zo dat mijn werkzaamheden in loondienst in een totaal andere branche vallen dan mijn werkzaamheden als zelfstandige. Als dat voor jou anders is, dan kun je hier het beste vooraf goede afspraken over maken met je baas. Doe je dat niet, en vis je in dezelfde klantenvijver als jouw baas, dan kan dat problemen opleveren.

Bij bepaalde beroepsgroepen is het zelfs verboden, vanwege tegenstrijdige belangen en partijdigheid. Liggen de werkzaamheden die jij als (aankomend) zelfstandige wilt doen in het verlengde van de werkzaamheden die je in loondienst doet? Controleer dit dan altijd goed. En houd er rekening mee dat het, ook als het niet verplicht is, wellicht toch netjes is om dit aan je baas te melden.

Let op het Urencriterium

Als zelfstandig ondernemer die ingeschreven staat bij de KVK, heb je rechten en verplichtingen. Een van de rechten die je hebt, is het zogenaamde urencriterium. Als jij  minimaal 1225 uren per jaar aan jouw bedrijf hebt besteed, dan kun je een aanzienlijke belastingkorting krijgen, doordat je gebruik mag maken van zelfstandigenaftrek.

Als je in loondienst bent en toch gebruik maakt van deze zelfstandigenaftrek, kan de belastingdienst daar vragen bij gaan stellen. Stel dat jij een baan in loondienst hebt voor vier dagen in de week. Dan is het niet heel vanzelfsprekend dat je daarnaast ook nog 1225 uren aan je eigen bedrijf weet te besteden. Al helemaal niet wanneer je ook nog een paar weken op vakantie bent geweest.

Zorg er dus altijd voor dat je de uren die je als zelfstandige maakt, ergens noteert, zodat je daarop kunt terugvallen als de belastingdienst vragen heeft. Ook niet declarabele uren (bijv. je administratie bijwerken) mogen onder dit criterium vallen.

Natuurlijk valt er nog veel meer over dit onderwerp te vertellen, maar dit is wel de top-3 waar het in gesprekken over de combinatie loondienst en zelfstandige vaak over gaat, in mijn ogen. Mijn ervaring is dat de KVK ook altijd bereid is om mee te denken. Verder ben ik zielsgelukkig met mijn boekhouder, die de administratieve kant voor mij in de gaten houdt en altijd op de hoogte is van de laatste wijzigingen op dat gebied. En ook bij de belastingdienst, kun je terecht met vragen.

Dit bericht kan affiliate links bevatten.

Scroll naar boven