Met deze Online Side Hustles Verdien je in 2024 het Meest

Wie een laptop of computer en een internetverbinding heeft, heeft alles bij de hand om een side hustle te beginnen waarmee je een leuk extra bedrag kunt verdienen. En bovendien zonder dat het je ontzettend veel tijd en energie kost. Benieuwd wat in 2024 de best betaalde online side hustles zijn? 

De best betaalde online side hustles in 2024 zijn: online marketing, het verkopen van digitale producten die downloadbaar zijn, het uitrollen van een online cursus en het aanbieden van online coaching. Daar zijn een aantal vaardigheden voor nodig die ik hieronder zal bespreken.

Eerst ga ik in op de online side hustles, daarna op de benodigde vaardigheden voor online ondernemen.

Online Marketing

Allereerst online marketing, ook bekend onder de naam digital marketing of affiliate marketing. Bij dat laatste wordt al snel gedacht aan een blog als dit. En dat is deels terecht. Klik je op een link van dit blog, bijvoorbeeld naar een boek zoals dit interessante exemplaar, dan is de kans groot dat dit een affiliate link is. Een speciale link, die (in dit geval) Bol.com laat weten dat je via mijn website bij hen terecht bent gekomen. Koop jij vervolgens ook daadwerkelijk iets, dan krijg ik een kleine commissie als dank voor de doorverwijzing. Jou kost dat niks extra’s. (Gebruik jij zo’n link? Dankjewel! Het helpt mij deze website in de lucht te houden.)

Maar online marketing kan ook op allerlei andere manieren plaatsvinden. Je kunt een account op social media gebruiken om bepaalde zaken te promoten, je kunt als influencer samenwerkingen aangaan met bedrijven, je kunt advertenties ontwerpen en plaatsen namens bedrijven, je kunt vergelijkingswebsites opzetten… mogelijkheden genoeg. Het bekende Amerikaanse zakentijdschrift Forbes heeft online marketing uitgeroepen tot best betaalde baan van 2024 (en ook van 2023). Er is geen prijsplafond en wanneer het eenmaal loopt, is het nog maar weinig werk.

Enige nadeel? Je moet een redelijk lange adem hebben voordat je daadwerkelijk leuke inkomsten gaat zien. Maar de volhouder wordt vrijwel altijd beloond. In coronatijd heb ik een tijdje een website over wandelen bijgehouden. In totaal stonden er 32 redelijk korte berichten op, die niet eens heel erg de diepte in gingen.  Toch heb ik er een bedrag met meerdere nullen mee verdiend, terwijl ik er bijzonder weinig werk aan heb gehad. Deze online cursus richt zich heel specifiek op affiliate marketing en was voor mij een echte eye-opener.

Digitale Producten Ontwerpen en Verkopen

Digitale producten die je kunt downloaden zijn populairder dan ooit, en kunnen werkelijk over ieder onderwerp gaan. Je kunt een e-book schrijven en verkopen en dat boek kan gaan over wat je maar wilt. Planners zijn ook ontzettend populair. Denk bijvoorbeeld aan maaltijdplanners, planners die structuur geven aan je dag, financiële planners, huishoudplanners, reisplanners… de mogelijkheden zijn eindeloos. Verder zijn uitnodigingen en  trouw- en geboortekaartjes ook heel goed te maken en te verkopen. 

Het fijne van deze tijd is dat je hier helemaal niet meer bijster creatief voor hoeft te zijn. Met sites als Canva heb je in een handomdraai de mooiste producten in elkaar gezet, die de koper bovendien ook nog naar eigen wens kan aanpassen. Handig bij bijvoorbeeld geboortekaartjes. De koper kan zelf de juiste naam invullen. Ook de bekende programma’s van Adobe (met name Photoshop, InDesign, Illustrator) zijn hier natuurlijk heel geschikt voor. Je kunt je producten verkopen via verschillende kanalen. Een bekende site is Etsy, maar ook een webshop of een Stan-store die je aan je social media-account koppelt, werkt prima. 

Online Cursus Maken en Verkopen

Er is ongetwijfeld iets waar jij beter in bent dan de gemiddelde Nederlander. En voor je nu direct ‘nee’ roept, vaak is dit iets dat je zelf heel normaal vindt. Misschien ben jij heel handig met Procreate, of krijg je vaak complimenten over de foto’s die je maakt. Het kan ook iets zijn dat niet direct op het creatieve vlak ligt. Je kunt goed zijn in het interpreteren van data, in boekhouden of in een taal. Misschien heb jij ervaringen opgedaan waar anderen iets aan kunnen hebben. Er zijn altijd mensen die jouw kennis goed kunnen gebruiken. Wanneer je jouw kennis in een online cursus giet, dan kunnen heel veel mensen hiervan profiteren. Je hebt er eenmaal wat werk aan en hebt vervolgens een product dat je zo vaak kunt verkopen als je wilt. Zeker als je jouw cursus op een platform als Huddle aanbiedt. Deze software werkt erg eenvoudig en is zeer compleet! Je cursisten en jij kunnen zelfs een app downloaden, hoe professioneel wil je het hebben?! Ook fijn van Huddle: je kunt het complete programma twee weken gratis gebruiken, zonder dat je ergens aan vastzit. 

Online Coaching

In het verlengde van een online cursus, ligt het aanbieden van online coaching. Uiteraard kun je ook een combinatie van beide aanbieden. Het voordeel van online coaching is dat je jouw coachees leert kennen en daadwerkelijk contact hebt. Zo kun je oplossingen op maat aanbieden. Hoe zo’n traject eruitziet, is helemaal aan jou. Je kunt gesprekken voeren via online tools zoals Zoom of Skype. Je kunt dit één-op-één doen, maar ook in kleine groepjes. Je kunt wekelijks afspreken, of maandelijks… kortom, je kunt het invullen zoals jou het beste uitkomt. Voor persoonlijke begeleiding kun je aardige bedragen vragen. Je biedt een persoonlijk traject op maat en dat is zeker iets waard.

Vaardigheden voor Online Ondernemen

Wat hebben bovenstaande manieren van online ondernemen met elkaar gemeen? Je hebt er bepaalde vaardigheden voor nodig. In zijn bekende boek Rijke Pa, Arme Pa schrijft Robert Kiyosaki (even vrij vertaald): leer hoe je iets kunt verkopen en je kunt overal geld mee verdienen. Dit gaat natuurlijk helemaal op voor een online business. Je kunt de prachtigste dingen maken, maar je moet ze wel kunnen verkopen. Sales is dus een belangrijke vaardigheid. 

Lead Generation ook. Hiermee wordt bedoeld dat je potentiële klanten aan weet te trekken. Hoe vind je die klanten en hoe zorg je ervoor dat jij bij hen zichtbaar wordt? Dit gaat dus eigenlijk nog vooraf aan het verkoopproces. Voor zowel sales als lead generation, zijn vaardigheden nodig als copywriting en jezelf kunnen presenteren. 

Zelf heb ik deze 15-daagse online cursus gevolgd om deze vaardigheden aan te leren. Legendary Marketing is een Engelstalige cursus die je na aankoop direct kunt starten. Zowel de praktische kant (bijvoorbeeld: hoe maak je een funnel) als de soft skills (bijvoorbeeld: hoe ga je om met uitstelgedrag) komen aan bod. Even voor de duidelijkheid: dit is dus een andere cursus dan ik onder het kopje Online Marketing noem. De cursus die ik daar beschrijf gaat heel specifiek in op het maken van een affiliate website en het vinden van de juiste producten om te promoten. De cursus waar ik het hier over heb, gaat meer in het algemeen in op online ondernemen en richt zich op het ontwikkelen van enkele vaardigheden. Ze vullen elkaar uitstekend aan!

Het bijzondere aan deze cursus (en daarom promoot ik hem ook. Ik heb nog geen gelijkwaardig Nederlandstalig alternatief gevonden) is dat je er twee mentorgesprekken bij krijgt. Iemand die zijn/haar/diens sporen al verdiend heeft in het online ondernemen, kijkt met jouw plan van aanpak mee en geeft advies. Deze gesprekken lopen via Zoom en kun je inplannen op een tijd die jou uitkomt. 

Voor mij was dit een goede stok achter de deur om de kennis ook daadwerkelijk toe te passen en ik pluk daar nog altijd de vruchten van. De cursus kost bijna niks ($7,00 op moment van schrijven) en natuurlijk zul je je afvragen wat dan in vredesnaam het addertje onder het gras is. Dat zijn de upsells. Je kunt de cursus op verschillende manieren uitbreiden en dat is natuurlijk waar de makers op hopen. Maar dat hoef je niet te doen! Ik heb daar eerst nog over getwijfeld en werd op geen enkele manier gepusht. 

En alleen al de basiscursus voor nog geen zeven euro heeft mij inhoudelijk meer opgeleverd, dan ik van een Nederlandstalige cursus over dit onderwerp heb geleerd, terwijl die cursus vele malen duurder was. 

Nog een laatste punt van aandacht: je moet wel even door het Amerikaanse tintje heen weten te prikken. Sommige mensen vinden het wat opschepperig overkomen. Kan ik begrijpen, maar aan de andere kant vind ik dat onze cultuur daar ook nog wel het een en ander van kan leren. Ik vind dat typisch Amerikaanse zelf juist wel verfrissend, maar als jij weet dat je daar allergisch voor bent, dan ben je bij deze gewaarschuwd.

Dit bericht kan affiliate-links bevatten. 

Scroll naar boven