Ongemerkt Sparen: Zo Doe je Dat

Ongemerkt sparen, wie wil dat niet? Op mijn financiële reis zijn dit belangrijke stappen. Ogenschijnlijk kleine stapjes, die op lange termijn zevenmijlsstappen blijken te zijn. Een aantal eenvoudige manieren om ongemerkt te sparen heb ik voor je op een rijtje gezet. 

Ongemerkt sparen kun je onder andere doen door koopzegels te accepteren, een depositoladder te ontwerpen, waardebonnen in te ruilen voor cash, alert te zijn op girlmath en je hypotheek versneld af te lossen. Al deze dingen lijken op korte termijn kleine stapjes, maar zijn op lange termijn veel gunstiger dan je denkt. Ik leg het je uit.

Ik heb al wel vaker gesteld dat je kleine stapjes niet moet onderschatten. Dit heeft te maken met het rente op rente effect. Als je een besparing investeert, ontvang je daar rente op. Over die rente ontvang je een volgende periode opnieuw rente. Op lange termijn maakt dit een verschil van duizenden euro’s. Maak daar dus gebruik van, bijvoorbeeld op een van de onderstaande manieren.

Koopzegels Sparen

Jarenlang heb ik vriendelijk mijn hoofd geschud wanneer de caissière mij vroeg of ik koopzegels wilde bij mijn dagelijkse boodschappen in de supermarkt. Nee hoor, geen enkele behoefte aan. Tot ik me in een helder moment ineens afvroeg wat koopzegels precies waren. Toen ik dat eenmaal wist, knikte ik heel hard ja als mij koopzegels werden aangeboden, en tegenwoordig gaat het via de app van Albert Heijn en Jumbo zelfs automatisch. 

Voor iedere euro die ik bij Albert Heijn (de supermarkt die het meest op mijn dagelijkse route ligt, en waar ik daarom het vaakst kom) aan boodschappen besteed, mag je voor 10 cent een koopzegel aanschaffen. Omdat ik gebruik maak van Albert Heijn Premium, mag ik per euro ook twee koopzegels aanschaffen, voor twintig cent. Daar maak ik graag gebruik van, want die 12 euro per jaar heb ik er alleen met de koopzegels al snel uit.

Ik heb dit in de app van Albert Heijn zo ingesteld, dat dit bij het afrekenen automatisch gaat. Zodra ik mijn bonuskaart scan, worden de koopzegels bij het totaalbedrag opgeteld en digitaal bijgeschreven. Voor mij een absoluut voorbeeld van ongemerkt sparen. 

Een vol boekje (vroegah waren het daadwerkelijk zegeltjes die je in boekjes plakte, in de app wordt nog steeds gesproken over boekjes) bevat 490 zegels en heeft je dus 49 euro gekost. Maar wanneer je zo’n vol boekje uit laat betalen, wordt er geen 49 maar 52 euro op je rekening gestort. Per boekje maak je dus 3 euro winst. 

Dat klinkt niet als veel geld, maar als we dit omrekenen in percentages, krijg je een heel ander beeld. Dan zie je dat je ruim 6% rente ontvangt. Dat is ondanks de aantrekkende rentes van de meeste spaarbanken, nog steeds veel meer dan je op je spaarrekening zou ontvangen. En met de belachelijk hoge inflatie van de laatste tijd, heb je zo’n boekje behoorlijk snel vol.

Bij Jumbo is het rendement 4%. Dat is beduidend lager dan bij Albert Heijn, maar daar staat tegenover dat je al bij 25 zegels je rendement kan laten uitkeren. Je hebt dus eerder beschikking over je geld en dat kan ook weer handig zijn. 

Deposito-ladder

De meeste Nederlanders hebben een betaalrekening en daaraan gekoppeld een spaarrekening. Vaak zit dit bij elkaar in een pakket, en betaal je voor de spaarrekening niks extra’s. Je kunt je geld onbeperkt heen en weer schuiven tussen beide rekeningen. 

De spaarrekening die aan jouw betaalrekening gekoppeld zit, is bij uitstek geschikt om te fungeren als geen-paniek-pot. Maar voor verdere spaartegoeden is er een slimmere manier om je geld weg te zetten: de deposito-ladder. 

Op een deposito-rekening zet je geld voor een bepaalde tijd vast. Tijdens deze periode kun je in principe niet bij het geld dat op deze rekening staat. Dat hoeft geen probleem te zijn, want een goede geldreiziger heeft zijn geen-paniek-pot als eerste gevuld. In geval van nood is er dus geld dat direct opneembaar is, waar je op terug kunt vallen.

Omdat je jouw geld voor een bepaalde periode vastzet, krijg je van de bank een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Hoe langer je jouw geld vastzet, hoe hoger deze rente is. En dat is waar de ladder om de hoek komt kijken. Bij een deposito-ladder zet je jouw geld namelijk niet allemaal voor dezelfde periode vast, maar verspreid je het over verschillende looptijden. Zo komt er regelmatig een bedrag vrij, terwijl je ook profiteert van de hoogste rentepercentages. Iedere keer dat er een bedrag vrijkomt, kijk je of je het snel nodig denkt te hebben. Zo niet, dan zet je het weer vast voor een langere termijn (bijv. vijf jaar). Dat kan, want ondertussen zijn de deposito’s die je voor langere tijd had vastgelegd al voor een deel verstreken. 

Waardebonnen Inruilen voor Cash (en vice versa)

Ben jij iemand die cadeaubonnen vaak eindeloos laat liggen en vergeet dat je hebt? Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit jammer van het geld is. Zeker in het geval van een VVV-bon, want daarvan loopt het tegoed na drie jaar terug (yep, door schade en schande achtergekomen). 

Gelukkig is er deze website waar je bonnen in kunt ruilen voor contant geld. Vaak heb je dat nog dezelfde dag op je rekening. Je kunt bonnen ook omruilen voor bonnen van andere winkels, als je bijvoorbeeld een bon hebt gekregen waar je helemaal niet op zit te wachten. En… je kunt het ook omdraaien: je kunt er ook nog eens waardebonnen met korting kopen. Ook dat is natuurlijk een manier van sparen. 

Dat geld dat jarenlang in de vorm van een plastic pasje ergens in een rommellade ligt te verstoffen, doet het veel leuker als investering. Dan ontvang je er tenminste rente of divident over. Dus hup, trek die lades open en ruil je kaarten om. 

Weiger Girl Math

Voor wie de term nog nooit eerder heeft gehoord: er wordt mee bedoeld dat iets dat in feite een kostenpost is, wordt gezien als een gratis transactie of als een bron van inkomsten. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het contant betalen van iets. Doordat je deze transactie niet terugziet op je rekening, telt hij in je hoofd niet mee als een uitgave. Een ander bekend voorbeeld is het retourneren van een kledingstuk. Het geld dat je weer bijgeschreven krijgt op je rekening geldt in je hoofd als een bron van inkomsten. Terwijl je dat geld uiteraard al eens had uitgegeven en je er dus helemaal geen winst op maakt. Een laatste voorbeeld: gebruik maken van een goede aanbieding, terwijl je het product (of iets vergelijkbaars) zonder aanbieding sowieso niet gekocht zou hebben 

Herken je deze mindset bij jezelf? Wees er dan extra alert op. Ongemerkt kost dit fenomeen je heel wat per jaar. Weiger hieraan mee te doen, je doet jezelf er echt tekort mee. En, even een zijsprongetje,  weiger ook de term Girl Math te gebruiken, want het slaat nergens op dit woord alleen aan vrouwen te koppelen, dit overkomt mannen net zo goed. Ik noem hem hier, omdat het nu eenmaal de benaming van dit fenomeen is en ik het een belangrijk onderwerp vind voor dit artikel. Maar ik schrijf het met heel veel tegenzin. 

Zo’n term is niet alleen schadelijk voor de vrouwelijke helft van onze bevolking, maar voor iedereen. Lees bijvoorbeeld onderstaande boeken van Liesbeth Staats en Sophie van Gool maar eens, en je zult ontdekken dat dergelijke termen helemaal niet zo onschuldig zijn. 

Hypotheek Versneld Aflossen

Wie een hypotheek heeft, moet deze uiteraard weer afbetalen. En dat niet alleen, je mag over het forse bedrag ook een leuk rentepercentage betalen. Dat laatste maakt versneld aflossen interessant. Want hoe lager je schuld, hoe minder rente je betaalt. En hoe eerder die schuld omlaag gaat, hoe beter. 

Hoe je jouw hypotheek versneld af kunt lossen, verschilt per hypotheekvorm en hypotheekaanbieder. Wij mogen bij Florius onbeperkt aflossen, maar er zijn ook instanties die je maximaal 10% van de totaalsom laten aflossen. 

Hoeveel je hierop bespaart, hangt natuurlijk ook af van de rente die je betaalt. Soms is het gunstiger je geld in aandelen te steken, maar hierbij komt ook een psychologische kwestie om de hoek kijken. Wij hebben nog een gedeelte aflossingsvrije hypotheek openstaan, tegen een lage rente. Iedere maand betalen wij daar rente over, maar als wij niet bewust gaan aflossen, gebeurt er niks met onze schuld. 

Hoewel ik weet dat het geld dat wij gebruiken om af te lossen, op een depositorekening of in een indexfonds in verhouding meer op zou leveren, wil ik gewoon zo snel mogelijk van de hypotheekschuld af. En dus kies ik ervoor toch regelmatig wat af te lossen. Niet de meest snelle stap op weg naar mijn financiële eindbestemming, maar wel een waar ik erg van geniet. Zo’n schuld iedere keer wat kleiner zien worden, dat is een uitzicht dat mij ook wat waard is. 

Dit bericht kan affiliate links bevatten.

Scroll naar boven