Passief Inkomen? Zo lukt het jou ook!

Wie een beetje rondspeurt op internet, ziet het ene na het andere succesvolle verhaal voorbijkomen van mensen die vrijwel niet werken, en toch bakken met geld binnenhengelen. Daar kun je op twee manieren op reageren. Je kunt je schouders ophalen en roepen dat dit niks voor jou is (en niks mis met jou als dit niks voor jou is, natuurlijk!), of je kunt eens wat verder in dit fenomeen duiken en ontdekken welke lessen er voor jou uit te leren zijn. Af en toe eens een nieuw inzicht krijgen, is over het algemeen helemaal niet zo verkeerd 😉

Een passief inkomen is passief op het moment dat het geld binnenkomt. Daarvoor is vaak al het nodige werk verzet. Wie tijd durft te investeren, onderzoek doet, daadwerkelijk actie onderneemt en niet zomaar opgeeft, kan inderdaad een flink passief inkomen bij elkaar krijgen.

Laten we daar eens wat dieper induiken.

Vrouw die miljonair wordt, terwijl ze aan de rand van het zwembad zit.

Besef: Passief Inkomen is Nooit Helemaal Passief

Laat ik je meteen uit de droom helpen: volledig passief geld verdienen bestaat niet. Volledig passief geld ontvangen wel. Wanneer het over een passief inkomen gaat, dan kun je de manier waarop dat inkomen ontstaat in twee categorieën indelen. 

Allereerst heb je de categorie opbrengsten uit investeringen. Bijvoorbeeld dividend dat je ontvangt omdat je in een eerder stadium aandelen hebt gekocht. Je hebt je daar waarschijnlijk in verdiept en je hebt er geld in gestoken. Uiteraard met het idee om hier meer geld mee te verdienen. Een ander voorbeeld is het verhuren van vastgoed. Nikki Koppedraaijer en Priscilla Jansma hebben dit bijvoorbeeld slim aangepakt met het verhuren van recreatief vastgoed

De tweede categorie vat ik samen onder de noemer schaalbare verdienmodellen. Dit zijn diensten of producten die je eenmalig ontwikkelt en vervolgens steeds opnieuw kunt verkopen. Vrijwel altijd gaat het hier om digitale diensten of producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Private Label Rights of een online cursus. Wanneer deze eenmaal staat, kun je dit product oneindig vaak verkopen, zonder dat je er nog werk aan hebt. 

Kortom: je verzet wel degelijk werk om geld te verdienen. Maar op het moment dat je ook daadwerkelijk geld binnen ziet komen, is vrijwel al dat werk al achter de rug. Het ontvangen van het geld is dus wel passief, of in ieder geval zo goed als passief. 

Investeer Vooral in Tijd

Dit is naar mijn idee de grote valkuil, waardoor veel mensen die bezig zijn een passief inkomen te verdienen toch niet het inkomen krijgen dat ze voor ogen hadden. Voordat je daadwerkelijk een steady bron aan passief inkomen ontvangt, heb je in veel gevallen een bepaald tijdpad doorlopen en vaak is dit langer dan je denkt. 

Wie onderneemt via internet, moet natuurlijk wel gevonden worden door mogelijke klanten. Daar kun je zelf wat aan doen, door bijvoorbeeld jouw product te promoten op Pinterest. Maar dan nog ben je afhankelijk van de snelheid waarmee Google en Meta jouw producten oppakken. 

Neem deze website: het duurde zo’n drie maanden voordat ik hier en daar in zoekresultaten van Google verscheen, ondanks al mijn inspanningen mijn teksten niet alleen leesbaar, maar ook enigszins SEO-proof te schrijven. Drie maanden met nauwelijks bezoekers en inkomsten. Dat is heel normaal. Ondanks het gebrek aan lezers en inkomen, heb ik wel doorgezet en inmiddels pluk ik daar wat vruchten van.

Op TikTok, Instagram en dat soort platformen zie ik ze dagelijks voorbijkomen: mensen die beweren in heel korte tijd heel veel geld verdiend te hebben. Begonnen met nul volgers, hebben ze er een paar weken later duizenden en draaien ze een maandomzet die hoger ligt dan hun voormalige jaarinkomen. 

Ik geloof niet dat ze allemaal liegen. Wel geloof ik, dat ze achter de schermen al veel langer actief zijn. Voordat ze überhapt dat instagramaccount openden, hebben ze uren aan onderzoek gedaan naar de juiste niche, de juiste keywoorden en de juiste doelgroep. Ook hebben ze in veel gevallen al eerdere pogingen gedaan die veel minder succesvol waren. Dat heeft hen niet gestopt: ze hebben daar de juiste lessen uitgehaald en zijn nu dus in staat om al die ervaringen en kennis om te zetten in een leuke side hustle die een aanzienlijk passief inkomen genereert. 

Als er iets is dat je hieruit kunt leren: geef niet te snel op en leer van je fouten. Dat is vaak hét verschil tussen succes en falen. 

Passief Inkomen Begint bij Gedegen Onderzoek

Gedegen Onderzoek, maar dan gelukkig zonder ellenlange APA-verwijzingen. Begin het onderzoek ook vooral lekker bij jezelf. Je moet waarschijnlijk ergens tijd insteken zonder dat het je direct zichtbaar resultaat oplevert, dus kies iets dat dicht bij jezelf ligt. Waarom? Omdat vrijwel niemand tijd overheeft, tegenwoordig. Je zult de tijd actief vrij moeten maken en dat gaat stukken beter als je dat doet rondom iets dat je leuk vindt. 

Voor mij was al snel duidelijk dat dit een blog ging worden. Ik had ook voor een TikTokaccount kunnen kiezen, maar dat gepriegel op zo’n telefoonscherm en het maken van reels is helemaal niks voor mij. Laat mij maar lekker schrijven, daar krijg ik energie van. Dat TikTokaccount kan altijd nog wel een keer.

Als je eenmaal weet waar jij energie van krijgt, dan ga je op zoek naar problemen rondom dat onderwerp. Problemen van anderen, welteverstaan. Problemen die jij door een dienst of product kunt oplossen. Die oplossingen verwerk je bijvoorbeeld in een cursus (hier lees je meer over hoe je dat doet. Je hoeft er absoluut geen technisch genie voor te zijn).

Doe je geen onderzoek, dan loop je kans dat je veel tijd en energie steekt in een product waar niemand op zit te wachten. Bijvoorbeeld omdat de markt al verzadigd is op dat gebied. Of omdat jij, ook al kun je het je haast niet voorstellen, de enige bent die de geschiedenis van het haarelastiekje zo interessant vindt, dat je er een boek over wilt lezen. 

Vergeet Niet in Actie te Komen

Ook zoiets wat mij verbaasd heeft. Veel mensen lopen met briljante plannen rond. Plannen die de wereld mooier maken. Ze hebben al helemaal uitgezocht wat ervoor nodig is om die plannen te realiseren en… stoppen vervolgens. Zo werkt het dus niet! 

Ik schreef al eens over hoe dit werkt in je hoofd. Je moet vaak een drempel over om aan iets nieuws te beginnen. Doe dat gewoon! Niet pas wanneer je eindelijk tijd hebt, want je zult er actief tijd voor vrij moeten maken. Niet pas wanneer je nog meer onderzoek hebt gedaan, want er is altijd nog wel iets dat je nog verder zou kunnen onderzoeken. Die tijd kun je beter steken in het daadwerkelijk ontwikkelen van je product. 

Even samenvattend: wil jij een passief inkomen opbouwen? Dan moet je aan de bak. Passief zijn, komt daarna wel. Maar wanneer je het goed aanpakt, is dit absoluut de moeite waard. Ga ervoor! 

Meer Weten? Lees een Boek

Inmiddels heb ik een aantal passieve geldstromen ontwikkeld. Als er iemand is die weet hoeveel werk hier in heeft gezeten, hoeveel vallen en opstaan, ben ik het. Als er iemand is die weet dat de volhouder wint, ben ik het ook. Wat mij enorm heeft geholpen, is het lezen van een aantal boeken. Die hebben mij in laten zien dat bovenstaande stappen allemaal essentieel zijn. Het is niet voor niets dat ik vooral boeken promoot op dit blog.

Naast de boeken die in dit artikel voorbij hebt zien komen, heb ik op deze pagina nog een aantal boeken voor je op een rijtje gezet. Klassiekers die iedereen eigenlijk zou moeten lezen. Weet jij van jezelf dat je wat motivatie kunt gebruiken? Dan is zo’n boek een goedkope manier om in de juiste mindset te komen. En daarmee bedoel ik gewoon de nuchtere kijk op de zaken, geen zweverig gedoe.

Dit bericht kan affiliatelinks bevatten.

Scroll naar boven