Robin Hood, je hebt vast weleens van hem gehoord. Hij stal van de rijken en gaf aan de armen. Nu zal ik stelen nooit aanmoedigen. Je kunt prima rijk worden op een eerlijke manier. Maar het idee achter zijn strategie: de middelen wat eerlijker verdelen, is nog niet zo gek. En blijkbaar is dat iets dat al jaren gedacht wordt, want al in de Middeleeuwen waren de verhalen over Robin Hood bekend. Hoe komt het dat rijke mensen blijkbaar rijk blijven, en arme mensen steeds armer lijken te worden?
De rijkste mensen op aarde hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Ze ondernemen, hebben meerdere bronnen van inkomsten, investeren het geld dat ze verdiend hebben en blijven leren.
Word Ondernemer
Wie de diverse lijsten van rijkste mensen wereldwijd of rijkste mensen in Nederland eens doorneemt, zal het al snel opvallen: de meeste mensen die op deze lijsten voorkomen zijn ondernemers. Ze werken niet voor een baas, maar hebben zelf een bedrijf waarmee ze diensten of producten aanbieden. In zijn boek Rijke Pa, Arme Pa legt Robert Kiyosaki uitgebreid uit hoe het komt dat ondernemers vaak op deze lijsten te vinden zijn. Eén van de meest voordehand liggende redenen is uiteraard dat bij een bedrijf the sky the limit is. Je kunt de meeste bedrijven eindeloos uitbreiden met nieuwe producten of diensten, nevenbedrijven of hogere producties en over de verdeling van de winst heb je ook leuk het een en ander te vertellen.
Nu is ondernemen niet voor iedereen de manier van geldreizen die het beste past. Ondernemen kan ook voor allerlei gevoelens van onveiligheid en stress zorgen. Denk dus niet dat het voor iemand met een baan in loondienst niet mogelijk is om rijk te worden. Het kan alleen wat trager gaan. Maar als dat een hoop stress en gedoe scheelt, is traag absoluut de moeite waard, wat mij betreft. Een mooi voorbeeld van iemand in loondienst die rijk wist te worden, is Oeds-Jan Postma. Hoe hem dat gelukt is, beschrijft hij in zijn boek Miljonair met een Gewone Baan.
Meerdere bronnen van Inkomsten
Hoewel ondernemers vaak neergezet worden als mensen die risico’s durven te nemen, valt dat in werkelijkheid reuze mee. Een flinke investering in een nog onbekende start-up, kan door Jan Modaal misschien als een risico worden gezien, maar iemand die echt rijk is, heeft dat risico allang afgedekt door zijn inkomen uit meerdere bronnen te halen. Blijkt de investering zich toch niet terug te verdienen, dan draaien ze simpelweg aan een paar tandwielen van andere bronnen en schroeven ze het inkomen daarvan wat omhoog. Onder de streep blijft er dan alsnog een interessante winst over. Die meerdere bronnen kunnen diverse bedrijven zijn, maar ook handige investeringen.
Laat je geld voor jou werken
Wie investeert, is bezig om van geld nog meer geld te maken. En dat is helemaal niet moeilijk. De saaiste manier, die ikzelf ook graag toepas, is investeren in ETF’s. Een ETF is te vergelijken met een doos vol verschillende legoblokjes. Gele, witte, blauwe, groene, kleine blokjes, grote blokjes…maar allemaal waardevolle lego. Een ETF is een doos vol aandelen van verschillende bedrijven, die zorgvuldig samensgesteld zijn. Gaat één bedrijf onderuit, dan vangt de winst van andere bedrijven dat op.
Investeren kan bijvoorbeeld ook in vastgoed. Je koopt een pand en haalt daar op meerdere manieren geld uit. Allereerst door het pand (en dat kan een garagebox zijn, een appartement, recreatiewoning, een grote villa…) te verhuren en op langere termijn doordat panden over het algemeen meer waard worden. Natuurlijk gaat de woningmarkt in niet in een rechte lijn omhoog, maar als je nu een pand aanschaft en dat een beetje blijft onderhouden is de kans dat je dit pand over een jaar of dertig met verlies verkoopt, nagenoeg verwaarloosbaar.
Blijven Leren
Rijke mensen investeren ook in zichzelf. Ze zijn constant alert op nieuwe kansen en blijven zichzelf ontwikkelen. Niet alleen in hun eigen vakgebied, maar ook in vaardigheden die als ondernemer goed van pas komen. Bijvoorbeeld sales en marketing
Tip: kijk eens naar deze cursus als je het geen probleem vindt om een Engelstalig traject te doorlopen en interesse hebt in het ontwikkelen van deze vaardigheden. Ik heb hem zelf ook gevolgd en was verbaasd over de hoge kwaliteit voor zo’n lage prijs en tijdsinvestering. Er horen zelfs twee zoomcalls met een mentor bij!
Bij leren hoort ook fouten maken. Geloof maar niet dat bij rijke mensen alles in hun carrière van een leien dakje is gegaan. Maar als iets niet gaat zoals jij had gehoopt dat het zou gaan, kun je twee dingen doen: opgeven en beweren dat dit niks voor jou is, of doorgaan en leren van je fouten. Rijke mensen horen bij die tweede categorie. Ze houden het einddoel voor ogen, en proberen een andere route uit.
Nu is het jouw beurt
Ook als jouw financiële doel bescheiden is, kun je natuurlijk je voordeel doen met deze strategieën. Welke kennis of vaardigheden wil jij leren? Hoe investeer jij je geld zodat je geld voor jou aan het werk gaat in plaats van andersom? Welke extra bron van inkomsten kun jij aanboren? Neem deze vragen mee bij het uitstippelen van jouw geldreis.
Dit bericht kan affiliate links bevatten.