Stel Jezelf Deze Vraag en Bespaar Veel Geld

Vrijwel iedere keer als ik geld uitgeef, stel ik mezelf een vraag. Een heel eenvoudige vraag die me inmiddels al een heel aantal verrassende inzichten heeft gegeven als het gaat om het besparen van geld. En aangezien besparingen de reis naar je financiële eindbestemming aardig kunnen versnellen, deel ik de vraag ook met jou. 

Bij alles waar ik geld aan besteed, vraag ik me af: hoe kan dit goedkoper? Door mezelf daarin te trainen, zie ik steeds vaker kansen liggen die ik eerder over het hoofd zag. 

Ik zal dit uitleggen aan de hand van een aantal voorbeelden. 

Het Belang van de Juiste Vraagstelling

Voor ik je een aantal voorbeelden geef, wil ik je even op de vraagstelling attenderen. De vraag begint namelijk niet voor niets met het woord ‘hoe’. Door de vraag zo te stellen, daag je jezelf uit een manier te vinden waarop jouw uitgave goedkoper kan. Dat dit daadwerkelijk kan, ligt al in de vraagstelling besloten. 

Je kunt jezelf ook de vraag stellen: kan dit goedkoper? Op het eerste gezicht lijkt dit dezelfde vraag, maar dat is het niet! Deze vraag kan namelijk vrij snel beantwoord worden met: nee, het kan niet goedkoper. En dus doe je ook geen extra moeite om naar manieren te zoeken waarop het wél goedkoper kan. Hoe kan het goedkoper, kan niet met ‘nee’ beantwoord worden en daarmee vergroot je de druk op jezelf om actief naar manieren op zoek te gaan waarop iets toch goedkoper kan. Het is een beetje een mindf*ck maar het werkt echt kan ik je uit ervaring vertellen.

Goedkoper Lenen bij de Bibliotheek 

Mijn dochter en ik houden allebei van lezen. Op mijn bibliotheekpas mag ik 15 boeken per keer lenen. De dichtstbijzijnde bibliotheek is slechts een paar minuten fietsen bij ons huis vandaan en ligt op de route naar ongeveer alles waar ik ooit kom, en dus leen ik eigenlijk nooit 15 boeken in één keer. Liever snuffel ik er wat vaker rond en neem ik vervolgens twee of drie boeken mee. Hetzelfde geldt voor mijn dochter. 

Toen ik een tijdje geleden de jaarlijkse abonnementskosten moest voldoen, vroeg ik mezelf dus af: hoe kan dit goedkoper? Ik snuffelde eens rond op de site van de bieb en ontdekte iets leuks. 

Het is niet bij alle bibliotheken gangbaar, maar bij onze bibliotheek is het mogelijk een gratis extra pas op hetzelfde adres aan te vragen. Je deelt dan als het ware het abonnement. Dat is dus ideaal voor ons, want mijn dochter woont nog bij ons thuis. We betalen slechts voor één abonnement, maar hebben allebei onze eigen pas en kunnen naar hartelust boeken lenen en lezen. Wellicht goed om nog even te vermelden: mijn dochter is 18+. Voor kinderen onder 18 geldt dat een bibliotheekpas sowieso gratis aangevraagd kan worden.

Tijdschriften lezen in de Bibliotheek

Ik lees niet alleen graag boeken, maar ben ook dol op tijdschriften. Toch vind ik een abonnement op een tijdschrift (hier en daar een proefabonnement uitgesloten) eigenlijk zonde van het geld. Zo’n tijdschrift belandt bij ons toch vaak weer bij het oud papier. Maar omdat ik ook erg kan genieten van het lezen van zo’n blad, trakteerde ik mezelf af en toe op een los tijdschrift. Tot ik me af ging vragen hoe dat goedkoper kon.

Bij de meeste bibliotheken mag het nieuwste exemplaar van een tijdschrift nog niet uitgeleend worden, maar ligt het al wel ter inzage op de plank. Bij onze bibliotheek is de tijdschriftenhoek tegelijkertijd de koffiehoek. Slim bekeken! Voor de prijs van een kopje koffie, kan ik rustig een tijd door de nieuwste tijdschriften bladeren. De meeste tijdschriften zijn in de winkel duurder dan een kopje koffie bij de bieb. 

Van tijd tot tijd gun ik mezelf dus een heerlijk momentje tijdschriften lezen bij de bibliotheek, onder het genot van een heerlijke cappuccino. Ik kan er ook gaan zitten zonder iets te bestellen, dat is nóg goedkoper. Maar jezelf af en toe iets gunnen, is ook als je op geldreis bent helemaal niet verkeerd. 

Sommige tijdschriften zijn ook online in te zien via de bibliotheek. Maar dat vind ik lang niet zo leuk. Boeken lees ik zowel op mijn e-reader als in de papieren variant, maar digitale tijdschriften vind ik niks.

Goedkoper op Vakantie

Hier heb ik al eerder een blogpost aan gewijd. Zeker bij duurdere uitgaven zoals een vakantie ga ik niet over één nacht ijs. Een vakantie mag van mij best iets kosten, maar juist op de vaste kosten zoals de huur van een accommodatie of campingplek valt vaak best leuk te besparen. 

Iemand die ik goed ken, blijkt deze zomer naar dezelfde camping te gaan als wij. Allebei gaan we in het hoogseizoen, een gelijk aantal nachten, eenzelfde soort kampeerplek, en dus zijn de tarieven hetzelfde. Toch betalen zij een ruim honderd euro meer, doordat ze rechtstreeks bij de camping hebben geboekt en daarnaast geen vroegboekkorting hadden. 

Verse Groente Versus Diepvriesgroente Versus Geconserveerde Groente

Groente, ik ben er dol op. Op boodschappen doen ben ik veel minder dol en dus sla ik meestal voor meerdere dagen in als ik bij Appie op bezoek ben. 

Verse groente kun je voorgesneden kopen. Dat scheelt werk, maar is meteen een stúk duurder. Tenminste, dat dacht ik altijd. Waarom? Omdat ik de hele krop sla vergeleek met de voorgesneden sla in het koelvak. Ik vergeleek een bloemkool met de voorgesneden bloemkool in het koelvak en ga zo maar door. Hoe kan het goedkoper? Door te investeren in een goed keukenmes. Serieus, ik kan geen item in de keuken bedenken waar ik meer plezier van heb. 

Maar… het kan ook op een andere manier goedkoper. Door de verse groente niet uit de kratten of het koelvak te halen, maar uit het vriesvak. Daar ligt voorgesneden groente die aan allerlei strenge eisen moet voldoen. Daardoor is de ingevroren groente vaak van even goede kwaliteit als de verse groente die op andere plekken in de winkel ligt. Sterker nog: doordat het vaak binnen 24 uur ingevroren wordt, zitten er soms zelfs meer voedingsstoffen in dan in groente die niet is ingevroren. 

En datzelfde geldt verrassend genoeg ook voor groente uit blik en pot, ontdekte ik door bovenstaand filmpje van het voedingscentrum. Hier zit wel een disclaimer bij: er moet dan geen zout of suiker aan toegevoegd zijn. Groente uit blik of pot is vaak ook goedkoper dan verse groente. Raar vind ik dat, maar goed. Bovendien zijn conserveren regelmatig in de aanbieding en dan nóg goedkoper. In onze voorraadkast staan dus tegenwoordig ook een aantal potten met groente. 

Welke uitgave heb jij vandaag gedaan? Hoe kan dat goedkoper?

Scroll naar boven