Vijf overtuigingen die jou Tegenhouden bij het Starten van een Side Hustle

Toen ik, alweer een aantal jaren geleden, besloot om naast mijn baan in loondienst een side hustle te starten om sneller financieel vrij te zijn, duurde het nog eindeloos voordat ik ook daadwerkelijk actie ondernam. Nu ik daar op terugkijk, is het me heel duidelijk waarom dit zo lang heeft geduurd. 

De grootste valkuil voor jouw serieuze side hustle ben jij zelf. Allerlei overtuigingen en aannames zorgen ervoor dat je het startmoment uitstelt en daardoor heel wat geld misloopt. 

Ik zet een aantal van die overtuigingen op een rijtje.

1. Ik Ben Geen Expert

Ah, de klassieker. Het gevoel dat je niet genoeg weet, niet genoeg ervaring hebt, of gewoonweg niet slim genoeg bent om iets te beginnen. Een overtuiging die me erg lang in de weg heeft gezeten. Ik bleef maar webinars volgen en boeken lezen. Ik speurde heel het internet af naar tips, maar ondernam geen enkele actie om al die kennis in een verdienmodel om te zetten. 

Maar je kunt ook starten zonder al te veel kennis. Een flinke dosis nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen is al genoeg om een begin met je side hustle te maken. Kijk eens hoe je hebt leren fietsen. Je wist ongeveer wat je moest doen, maar niet precies. Na een paar valpartijen en wat oefening kreeg je het toch voor elkaar. Zo werkt het ook met een side hustle. Je leert terwijl je gaat, en voor je het weet, ben je een pro. Zolang je 10% meer kennis of ervaring hebt over een onderwerp, kun je al een online cursus maken en verkopen.

2. Ik Heb Niet Genoeg Geld Om Te Starten

Geld, de eeuwige zorg. Maar hier is het ding: je hebt niet per se bergen met geld nodig om te beginnen. Er zijn genoeg side hustles die je kunt starten met minimale investeringen. Denk aan freelance schrijven, het verkopen van digitale producten online, of het aanbieden van diensten zoals tuinieren of honden uitlaten. 

Het draait allemaal om creatief zijn met wat je hebt. Als je echt gepassioneerd bent over iets, zul je manieren vinden om het te laten werken, ongeacht je budget. Bedenk dat je jouw idee rustig mag opbouwen en ook tijdens de opbouwfase al geld kunt verdienen. In deze lijst vind je vast wel wat inspiratie.

3. Anderen Zijn Ermee Vandoor Gegaan

Het is waar, de wereld zit vol met mensen die soortgelijke ideeën hebben. En als zij succesvol zijn, zou jou dat juist moeten motiveren: er is blijkbaar vraag naar jouw idee.

Jouw uitvoering is wat jou uniek maakt. Niemand anders heeft jouw stem, jouw visie, en jouw manier van dingen doen. Dus zelfs als er anderen zijn die iets soortgelijks doen, betekent dat niet dat jouw idee niet de moeite waard is. Wees trots op wat jou anders maakt en gebruik dat om je te onderscheiden van de rest. 

Je kunt hierin zelfs nog een stapje verder gaan, door juist gebruik te maken van het feit dat anderen hetzelfde idee hebben. Bijvoorbeeld door Private Label Rights (PLR) te gebruiken. Iets dat in Nederland nog niet heel veel wordt toegepast, maar waarmee je een enorme voorsprong op je concurrentie kunt creëren. 

Hier kun je meer lezen over PLR. Wil je hier nog meer over weten, dan kan ik je deze masterclass aanraden. Een bron van kennis én praktische inspiratie. Ideaal als je overweegt om met PLR aan de slag te gaan.

4. Ik Heb Niet Genoeg Tijd

Ja, het leven is druk. Werk, familie, vrienden, Netflix… er lijkt nooit genoeg tijd te zijn om iets nieuws te beginnen. Tegelijkertijd kun je je afvragen waarom het anderen dan wel lukt. Iedereen heeft uiteindelijk 24 uren in een dag zitten. 

Als je echt iets wilt opstarten, zal je tijd moeten investeren. Misschien betekent dit wat minder scrollen door Instagram of een aflevering van je favoriete serie opofferen. Een kleine moeite die een groot resultaat op kan leveren. 

Zelf ben ik, onder andere bezig met affiliate marketing (ja, dit blog maakt daar ook deel van uit). Iets opzetten kost inderdaad even tijd, maar als het eenmaal loopt heb je er weinig omkijken meer naar. Voor mij met een druk gezin en een baan in loondienst een van de beste manieren om een passief inkomen mee te verdienen. 

5. Ik Ben Bang Om Te Falen

En tot slot, de grootste boosdoener: de angst om te falen. Falen is niet het einde van de wereld. Het is een kans om te leren, om te groeien, en om sterker terug te komen. Dus waarom laten we die angst ons tegenhouden? 

Daar schreef ik al eens eerder over. Ons brein associeert verandering met angst. Maar wat als we falen zien als een mooi leermoment, in plaats van het einde van de route? Als je per ongeluk een verkeerde weg inslaat met je fiets of auto, rijd je toch ook niet onmiddellijk weer naar huis? Nee, je keert om en kiest een andere weg. Uiteindelijk kom je toch waar je wezen moet. 

Ik had die nare stemmen in mijn hoofd veel eerder moeten herkennen als belemmerende overtuigingen. Herken jij ze ook? Doe jezelf een plezier en leg ze het zwijgen op. Want wie weet, misschien is jouw volgende side hustle wel het begin van iets geweldigs.

Dit bericht kan affiliate links bevatten.

Scroll naar boven