Vijf Redenen om Nu een Online Cursus te Ontwerpen

Een van de manieren waarop je een passief inkomen kunt genereren, is het maken van een online cursus. Dat is helemaal geen gek idee, want de markt voor deze producten is enorm aan het groeien. 

Met het maken en verkopen van een online cursus, help je anderen verder met jouw kennis. Daarnaast levert het jou een mooie stroom aan passief inkomen op. Je hoeft geen technische skills te hebben voor het maken van een online cursus.

Ik geef je vandaag vijf redenen die je in overweging kunt nemen als het gaat om het creëren van een online cursus. 

  1. Met een online cursus help je anderen
  2. Je hebt zelf de volledige controle
  3. Je creëert een passief inkomen
  4. Een online cursus is schaalbaar
  5. Je bouwt aan je eigen merk

1. Met een Online Cursus Help je Anderen

Een online cursus maak je niet alleen voor jezelf. Je maakt hem in de eerste plaats om mensen te laten delen in jouw kennis. En dat kan letterlijk over alles gaan. Misschien maak jij prachtige portretfoto’s, of ligt jouw tuin er ieder seizoen fantastisch bij. Reken maar dat er mensen zijn die dat ook graag voor elkaar zouden krijgen. Met een online cursus kun jij hen stap voor stap laten zien hoe zij dit ook kunnen bereiken. 

Vaak wordt er gedacht dat je een expert moet zijn in een bepaald onderwerp. Ook dat hoeft helemaal niet. Als je wat kennis betreft 10% voorloopt op de doelgroep van jouw cursus, heb je al heel veel kennis die je kunt delen. Genoeg om een cursus mee te vullen.

Sterker nog: echte experts hebben vaak te maken met de kennisvloek. Hoe meer je van een onderwerp afweet, hoe lastiger het wordt om je te verplaatsen in het niveau van je cursisten. Je hebt als het ware een blinde vlek voor de kennis die zij nog niet bezitten, omdat deze kennis bij jou al zo vanzelfsprekend is. Denk dus niet te snel dat jij onvoldoende kennis hebt om een cursus te ontwerpen. 

2. Je Hebt Zelf de Volledige Controle

Jouw cursus is jouw cursus. Je kunt hem opzetten zoals jij wilt. Alleen tekst? Prima. Liever beeld? Ook goed. Een mini-cursus of een cursus die een jaar duurt? Kan allebei. Je bepaalt helemaal zelf hoe jouw cursus eruit komt te zien. 

Je bepaalt ook zelf waar jij je cursus aan gaat bieden. Zelf ben ik fan van Huddle. Een zeer uitgebreid platform waarop je heel eenvoudig een cursus kunt ontwerpen. Je hebt er niet eens een eigen website voor nodig en hoeft ook geen technisch wonder te zijn. Huddle heeft allerlei instructiefilmpjes online staan en biedt veel extra’s. Het is zelfs mogelijk om jouw cursus door AI te laten ontwerpen. Dat kan je heel veel tijd schelen. Nieuwsgierig? Je kunt Huddle nu twee weken gratis uitproberen. 

Natuurlijk zijn er meer opties. Denk aan sites als Domestika of Teachable. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen hun cursus op Instagram of Facebook aan te bieden, via een account waar alleen de cursisten toegang toe krijgen. Zelf ben ik daar geen fan van. Je bent erg afhankelijk van een platform dat nogal wat data van je cursisten verzamelt en zomaar kan besluiten jouw account op te schorten. Ook vind ik de bedragen die sites als Domestica en Teachable aan zichzelf uitkeren vrij fors. Bovendien kunnen ze zonder overleg bepalen jouw cursus in de aanbieding te gooien, waardoor je inkomsten meestal flink dalen. Zij zijn meer gericht op hun eigen winst dan op die van jou. Huddle is een abonnementsvorm. Dat voelt toch beter. 

3. Je Creëert een Passief Inkomen

Natuurlijk kost het wat tijd en moeite om een cursus te ontwerpen. Dat is geen passief proces, dat is een actief proces. Maar zodra je jouw cursus eenmaal online hebt staan, en ervoor hebt gezorgd dat er verkeer naartoe stroomt, heb je er weinig omkijken meer naar. 

Doordat de cursus online is, kunnen jouw cursisten in hun eigen tempo door jouw lessen en modules heen. Iedere keer dat iemand jouw cursus koopt, ontvang jij daar uiteraard geld voor. Daar hoef je niet voor thuis te blijven, of juist voor naar kantoor te gaan. Als je alles goed hebt ingesteld, kun je letterlijk geld verdienen terwijl je slaapt. 

4. Een Online Cursus is Schaalbaar

Een schaalbaar product is een product dat je meerdere keren kunt verkopen. Een jurkje kun je maar één keer verkopen op Vinted. Een paar sneakers kun je maar één keer resellen. Maar een online cursus kun je voor precies dezelfde moeite aan 10 mensen verkopen, als aan 1000 mensen. Tel uit je winst!

Bovendien werkt dit principe op nog een manier door in je inkomsten: doordat je tijd overhoudt, kun je hier weer een nieuwe cursus voor maken of iets anders doen. Een soort rente-op-rente-effect, maar dan met tijd.

5. Je Bouwt aan je Eigen Merk 

Een cursus kan jou naast euro’s ook bekendheid en autoriteit opleveren. Zie dit als een soort gratis reclame. Je kunt jezelf stevig in de markt zetten door een cursus aan te bieden. Je kunt ook zelf je unieke invalshoek bedenken. In marketingtermen: je USP (unique selling point) benadrukken. 

Huddle biedt de mogelijkheid om bij je cursus een community op te bouwen. Ook hiermee kun je goed aan je eigen merk bouwen. Een community geeft jou de kans om al je cursisten tegelijkertijd aan te spreken, zoals je op een Facebookpagina zou doen. Ook kunnen ze op elkaar reageren als jij dat zo instelt. Met deze mogelijkheid zorg je ervoor dat je jouw cursisten ook na het doorlopen van de cursus in beeld houdt en bij hen in beeld blijft. Voorbeelden hiervan vind je hier.

Een Online Cursus iets voor jou? 

Als jij een zinvolle en dankbare manier zoekt om een extra stroom aan inkomsten te verkrijgen, loont het zeker de moeite om dit onderwerp verder te verkennen. 

Hier is nog een keer de link naar een gratis 14-daagse proefperiode bij Huddle. Tijdens deze periode kun je naar hartelust uitproberen of dit iets voor jou is. Vind je het toch niks? Dan zit je nergens aan vast.

Ook kun je dit artikel lezen, dat ik al eerder schreef over een online cursus. Wie weet haal je er nog meer inspiratie uit. En in dit artikel beschrijf ik nog een aantal andere manieren waarop je geld met je hobby kunt verdienen. Mocht een cursus toch niet bij jou passen, dan vind je hier wellicht een gouden tip.

Dit bericht bevat affiliate links.

Scroll naar boven