Zes Misverstanden over Financiële Onafhankelijkheid

Over Financieel Onafhankelijk zijn, wordt veel gezegd en geschreven. Veel mooie en ware dingen. Maar hoe langer ik me in dit thema verdiep, hoe meer ik ontdek dat er ook een aantal hardnekkige misverstanden over financiële vrijheid en financiële onafhankelijkheid bestaan. Tijd om die eens onder de loep te nemen. 

Misverstand 1: Je moet minstens miljonair zijn voor financiële onafhankelijkheid
Misverstand 2: Financiële Onafhankelijkheid Draait Allemaal om Geld
Misverstand 3: Je Moet Veel Opgeven voor Financiële Onafhankelijkheid
Misverstand 4: Wie Financieel Onafhankelijk is, Werkt Niet Meer
Misverstand 5: Mensen die Financieel Onafhankelijk zijn, Maken Misbruik van Het Systeem
Misverstand 6: Financiële Onafhankelijkheid is Alleen Weggelegd voor Hoogopgeleide Mensen

Misverstand 1: Je Moet Minstens Miljonair zijn voor Financiële Onafhankelijkheid

Pertinent onwaar. Je hoeft zeker geen miljonair te zijn! Het gaat er namelijk niet om hoeveel geld jij op de bank hebt staan, het gaat erom hoeveel passief inkomen jij weet te genereren. Oftewel: inkomsten vanuit andere bronnen dan je baan, die ervoor zorgen dat jij niet afhankelijk bent van een salaris. Dit kan van alles zijn: inkomen uit verhuur van vastgoed, rendement op aandelen, crypto zoals bitcoin, digitale producten die je verkoopt, affiliate inkomsten… voor ieder wat wils. Key is hier: laat je geld voor jou werken in plaats van andersom. Door goed te investeren, maak je geld met geld en speel je jezelf als het ware vrij. En, tenzij je een exorbitant luxe levensstijl wenst, is daar dus geen miljoen voor nodig. Hier lees je hoe je uitrekent hoeveel geld jij nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.  

Misverstand 2: Financiële Onafhankelijkheid Draait Allemaal om Geld

Er is een select groepje mensen met wie ik over financiële onafhankelijkheid kan praten zonder tegen dit misverstand aan te lopen. De meeste mensen zeggen (al dan niet direct ;)) iets als: ‘Ik hoef niet zoveel geld hoor, ik verdien genoeg om een prima leven mee te leiden.’ 

Tja, dat geldt ook voor mij. Ik ben ook blij met wat ik heb. Ik hoef niet zo nodig meer geld per maand. Maar wat ik wel heel graag wil is: meer vrije tijd. Meer tijd om aan mijn gezin en mijn hobby’s te besteden. Meer regie over hoe en wanneer ik de dingen doe, die ik doe. Uit de ratrace stappen. Financiële vrijheid draait voor mij helemaal niet om het geld zelf, maar om de opties die het me geeft. Geld is het middel, maar niet het doel. Het doel is een leven waarin ik zelf de regie over mijn agenda heb en meer tijd kan besteden aan dingen die voor mij belangrijker zijn dan mijn werk. Een leuk huisje in het bos, is mijn ultieme droom, maar niet ten koste van wat ook maar. Ik hoef ook geen porsche voor de deur, rolex om mijn pols of diamanten in mijn oren. En iedere dag shoppen? Ik heb er een bloedhekel aan. Een keer per jaar vind ik al een hele opgave.

Misverstand 3: Je Moet Veel Opgeven voor Financiële Onafhankelijkheid

‘Je leeft maar één keer,’ zegt mijn zwager. ‘Ik neem het ervan.’ En dus gaat zijn geld iedere maand volledig op aan terrasjes, lunchen buiten de deur, weekendjes weg op de motor, en zo nog meer. Maar toen er een forse lekkage in zijn huis ontstond, die niet helemaal door de verzekering vergoed werd, moest er een lening afgesloten worden. En de zonnepanelen op zijn dak? Ook die worden maandelijks afbetaald, met een fors rentepercentage. En nee, dit heeft niks met een hefboomeffect te maken. 

Helemaal zijn eigen keuze natuurlijk, en als hij zich daar goed bij voelt, ben ik de laatste om daar wat van te zeggen. Maar zelf zou ik diep ongelukkig worden van zo’n leefstijl. Ik vind een terrasje ook gezellig, maar om nou op ieder terras dat ik passeer neer te ploffen? Ik ga net zo lief met een zelfgemaakte salade in het park zitten. Nu ik erover nadenk, dat vind ik eigenlijk nog leuker dan lunchen op een terras.

Wij gaan ook gewoon op vakantie, maar pakken dit net even wat anders aan dan mijn zwager. Weekendjes weg zijn heerlijk, maar die scoor ik altijd hier of hier

Kleding kopen? Ik word net zo vrolijk van een trui die ik geruild heb met mijn zus, als van een trui uit de winkel. Een dagje op stap? Bij voorkeur met korting. Een zak krentenbollen en wat fruit in een tas, scheelt heel wat lunchgeld. Lezen? Ik ben er dol op. Lang leve de bibliotheek. 

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je hoeft niks op te geven, het mag wel. Je kunt dure gewoontes vaak minderen of vervangen door minder dure opties. Mijn ervaring is dat je er dan niet alleen geld mee bespaart, maar ook veel meer van geniet.

Misverstand 4: Wie Financieel Onafhankelijk is, Werkt Niet Meer

Dit misverstand komt waarschijnlijk door de term FIRE: financial independent, retire early. Bij mijn weten is de bekende Amerikaanse blogger Mr. Money Mustache degene die deze term voor het eerst gelanceerd heeft, omdat hij inderdaad vervroegd met pensioen is gegaan. Maar je mag natuurlijk best doorwerken. En werken mag je ook zo breed mogelijk opvatten. Zo is de Nederlandse Mr. FOB ook met pensioen, maar doet hij nog wel elke week vrijwilligerswerk. 

Financieel Vrije Vrouw woont in Portugal, en is bezig een podcast op te starten. Ook schreef ze dit boek terwijl ze allang financieel onafhankelijk was. Wie financieel vrij is, kan gerust 40 uur werken in een week. Het verschil is: je werkt omdat het je eigen keuze is. Je werkt niet omdat je anders niet in je eigen levensonderhoud (en dat van eventuele kinderen) kunt voorzien.

Misverstand 5: Mensen die Financieel Onafhankelijk zijn, Maken Misbruik van Het Systeem

Ah, daar issie: Het Systeem! De vergaarbak waar je ieder excuus op af kunt schuiven. Wat het systeem precies is, blijkt heel flexibel te zijn. Het is eigenlijk net wat je op dat moment goed uitkomt. En wee degene die financieel onafhankelijk is, of wil zijn: hoe durf je jezelf aan het systeem te onttrekken! Dat gaat ten koste van andere mensen, het klimaat, de wereldvrede en niet te vergeten de neushoorns in Namibië. 

De maatschappij is helemaal ingericht rondom de werkende mens. Je gaat naar school, gaat studeren en rolt daarna de werkvloer op. Je verschijnt iedere dag keurig op je werk en in ruil daarvoor krijg je een financiële beloning. Daarover betaal je netjes je belasting en andere afdrachten en als je nog wat overhoudt mag je daarmee doen en laten wat je wilt. Veel mensen weten niet beter en vinden dit ook prima. Iedereen doet het zo, dus het zal wel zo horen. Ook ik heb jarenlang in die tredmolen gelopen, en loop er deels nog steeds in. 

Maar dat je het anders doet, wil niet zeggen dat je dit ten koste van iets doet. Ook van passief inkomen verwacht de belastingdienst een deel. Ook zonder baan van 9 – 5 moet je nadenken over een pensioen en daar iets voor opzij zetten. Je kunt als financieel vrij persoon juist heel veel bijdragen: mantelzorg, vrijwilligerswerk, noem het maar op. Als je het systeem ziet als het gegeven dat je een baan moet hebben van je 25e tot je 67e, dan durf ik wel te stellen dat het systeem misbruik maakt van jou, en niet andersom. 

Misverstand 6: Financiële Onafhankelijkheid is Alleen Weggelegd voor Hoogopgeleide Mensen

Het is een idiote term: hoogopgeleid. Met de titel drs. voor mijn naam, val ik er zelf ook onder, maar er hoeft maar ergens een rood lampje te knipperen op het dashboard van onze auto en ik heb hulp van anderen nodig. Het lukt me ternauwernood een driepansgerecht voor mijn gezin klaar te maken. Zet mij in de keuken van een willekeurig restaurant neer en ik beloof je dat ik binnen een maand met een burn-out thuis zit. Laat mij een verband verwisselen bij iemand die net geopereerd is, en ik garandeer je dat je mij op een brancard kunt afvoeren. Theoretisch en praktisch opgeleid zijn, zijn volgens mij betere termen die de lading dekken. 

Goed, snel back to the point, het is mijn overtuiging dat financiële onafhankelijkheid echt niet alleen voor de voormalig hbo-ers en wo-ers is weggelegd. Een hoog salaris kan natuurlijk helpen, mits je niet in deze valkuil trapt. Maar iedereen die het voor elkaar krijgt om aan het eind van de maand iets over te houden, is een kandidaat voor financiële vrijheid. Niet iedereen zal dit in hetzelfde tempo kunnen behalen, maar waar een wil is, is een weg. In mijn gratis geldreisgids beschrijf ik een stappenplan dat echt niet alleen is weggelegd voor de grootverdieners onder ons. 

Nu Jij!

Welke misverstanden herken jij? Zijn er misverstanden waar jij ook daadwerkelijk last van hebt, en die je vertragen op jouw geldreis? Welke misverstanden heb ik hier niet genoemd, maar spelen wel in jouw leven? Noteer ze, en draai ze daarna om naar iets positiefs. Kies er één uit waar je de komende maand actief mee aan de slag gaat en over nadenkt.

Dit bericht kan affiliate links bevatten.

Scroll naar boven