Zes Ongebruikelijke Bespaartips

De verhouding tussen wat komt erin en wat gaat eruit op financieel gebied is er een die ik altijd in de gaten houd. Ik streef ernaar dat er meer geld binnenkomt dan er verdwijnt. Want alleen door aan het eind van iedere maand geld over te houden dat ik kan laten renderen, kan ik mijn doel (financiële vrijheid) bereiken. Van tijd tot tijd bekijk ik dus weer eens of er nog dingen zijn waar ik op kan besparen. 

Besparen kan vaak op meer manieren dan je bedenkt. Door er simpelweg alert op te zijn, kun je iedere maand heel wat euro’s uitsparen. In dit artikel geef ik zes ongebruikelijke bespaartips. Doe er je voordeel mee. 

Baking Soda In Plaats Van Deodorant

Ja, je leest het goed. Deodorant heb ik al een aantal jaren geleden afgezworen. In plaats daarvan heb ik een potje met baking soda in de badkamer staan. Iedere ochtend dep ik daar wat van onder mijn oksels en dit werkt beter dan welke deo dan ook. Een pak baking soda kost nog geen twee euro en ik doe er maanden mee. Het is ook nog duurzamer, doordat je de poriën van je huid niet verstopt met allerlei chemische producten. Ook iets wat ik hier prettig aan vind.

Stofzuigerzak Hergebruiken

Wij hebben bij de aanschaf van onze stofzuiger destijds totaal niet naar de kosten voor de stofzuigerzak gekeken. Stom, want het model dat wij nodig hebben, is aardig aan de prijs en niet in B-merk te verkrijgen. Gelukkig kreeg ik van iemand een handige tip, die ik hier ook graag weer deel: een stofzuigerzak is heel eenvoudig nogmaals te gebruiken. Zit hij vol? Knip een deel van de onderkant open en gooi de inhoud van de zak weg. Vouw de rand daarna goed om, pak je nietapparaat erbij en niet de boel weer vast. 

Ruilen In Plaats Van Verkopen

Eens in de zoveel tijd ga ik ons huis door, op zoek naar dingen die we niet meer gebruiken en die bij iemand anders een nuttiger leven kunnen leiden. Het is bizar hoeveel dat dan toch altijd weer oplevert aan spullen. Een deel daarvan gaat meestal naar de kringloopwinkel. Behalve ruimte in huis, levert het me dan niks op. Totdat ik bedacht dat ik het ook kon ruilen tegen andere dingen. Spelletjes die niet meer gespeeld worden, worden geruild met anderen. Kleding die ik niet meer draag, ruil ik met mijn zus. Boeken die ik geen tweede keer wil lezen, ruil ik tegen boeken die ik nog niet ken. Indirect heb ik op deze manier al heel veel euro’s bespaard. 

Zoek naar Kortingscodes

Je kent die websites wel waar voor ongeveer ieder bedrijf wel een kortingscode opstaat. Hoewel lang niet al die codes werken, is het een kleine moeite om ze even te controleren. Baat het niet dan schaadt het niet en baat het wel, dan bespaar je toch weer een leuk bedrag. Zijn er winkels waar je met enige regelmaat iets moet kopen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Mijn ervaring is dat de beste kortingen vaak via nieuwsbrieven worden aangeboden. Let op: als je weet dat je vaak zaken in een impuls koopt, dan werkt deze tip averechts. Doe dit dus alleen als je weet dat je niet voor elke aanbieding op de knieën gaat, en alleen bij bedrijven waar je regelmatig iets aanschaft.

Vermijd Pink Tax

Voor de vrouwen, maar óók voor de mannen onder mijn lezers: wees alert op de zogenaamde pink tax. Het is te idioot voor woorden, maar uit onderzoek blijkt dat producten die zowel in vrouwen- als mannenvariant te koop zijn (denk aan scheermesjes, scheerschuim, shampoo, kappersbehandelingen, enzovoort) in prijs van elkaar verschillen. Vaak wordt hierbij gedacht dat vrouwen duurder uit zijn (vandaar de naam pink tax), maar die informatie lijkt te verouderen. De meest recente onderzoeken laten zien dat het ook regelmatig andersom is.

Een simpel voorbeeld: als je bij Etos scheergel voor de gevoelige huid koopt, zie je dat deze damesvariant goedkoper is dan deze herenvariant van hetzelfde merk en dezelfde hoeveelheid. Mocht je bedenkingen hebben bij de geur: scheergel is geen product dat gemaakt is om lang een geurtje af te geven. Dat betekent dat de geur heel snel vervliegt en echt niet om je heen blijft hangen.

Lees je CAO en Arbeidsvoorwaarden Door

Ben jij in loondienst? Steeds meer bedrijven hebben aandacht voor vitaliteit en spelen daar met CAO en arbeidsvoorwaarden op in. Zo kwam ik er bij een vorige baan achter dat ik het abonnement van mijn sportschool voor een deel vergoed kon krijgen. Was ik nooit actief op gewezen, maar toen ik er zelf over begon, werd het heel snel geregeld. Er bleek ook een extra potje te zijn voor persoonlijke ontwikkeling. Daarvan kon ik een cursus betalen die ik graag wilde doen, maar die niet direct werkgerelateerd was. 

Een oud-collega kocht er boeken van, diende de facturen ter declaratie in bij onze werkgever en stuurde de boeken met dezelfde vaart ongelezen weer retour naar de winkel. De winkelier betaalde het aankoopbedrag netjes terug en onze werkgever maakte het bedrag ook over, onder vermelding van persoonlijke ontwikkeling. Was die collega toch even 150 euro rijker.
Deze manier gaat sterk tegen mijn eigen ethische principes in en zou ik zelf niet kunnen en willen toepassen. Toch moet ik, los van het oplichtersgevoel dat dit me geeft, toegeven dat het slim bedacht is. De collega in kwestie vond het zelf vooral handig gebruik maken van de mazen van de wet. En inderdaad, er stond nergens dat je die boeken ook daadwerkelijk moest lezen of houden. Asociaal of heel slim? Zeg het maar…

Creatief Denken Helpt Besparen

De moraal van dit verhaal? Creatief denken helpt besparen. Het klinkt misschien als een open deur, maar sinds ik bewuster met geld bezig ben, merk ik dat dit echt zo is. Ergens in mijn achterhoofd staat de bespaarstand nu altijd op stand-by en daardoor heb ik ontdekt dat er met enige creativiteit nog veel meer te besparen viel dan ik altijd dacht. Wie weet inspireert dit jou ook tot op andere manieren besparen. Altijd leuk als je op geldreis bent.

Dit bericht kan affiliate links bevatten.

Scroll naar boven