Zo Begin je Vandaag nog met Affiliate Marketing

Een van de onderdelen van mijn geldreis is affiliate marketing. Onder andere door dit blog, maar affiliate marketing kan ook prima zonder blog. Vaak wordt gezegd dat het een kwestie van een lange adem is voor je er inkomsten uithaalt. Maar ook dat hoeft niet zo te zijn. 

Affiliate Marketing kan op diverse manieren toegepast worden. Zodra je een affiliatelink hebt en deze promoot, kan je er geld mee verdienen. Promoten kan via een blog, social media, mail of what’s app. Met die laatste opties kun je binnen een dag geld verdienen.

Wat is affiliate marketing?

Laat ik bij het begin beginnen. Affiliate marketing is het online promoten van diensten of producten. Niks meer en niks minder. Je hoeft er geen diploma’s voor te halen, je hoeft vooraf geen producten in te kopen, je hoeft niks te versturen. Het enige dat jij doet, is de promotie.

Die promotie doe je via een speciale link (daar kom ik straks op terug), een zogenaamde affiliate link. Wanneer iemand via jouw link op een website terecht komt en daar binnen een bepaalde tijd (dit verschilt per dienst/product) een aankoop doet, kan de eigenaar van de website zien dat zijn klant via jou op die website terecht is gekomen. Als dank krijg jij een commissie. Soms is dat een vast bedrag en soms is het een percentage van het aankoopbedrag. 

Een voorbeeld: Als jij op deze link klikt, dan kom je op de salespage van InternetSuccesGids terecht. Dit is een cursus over affiliate marketing die ik zelf ook heb gevolgd en van harte aan durf te raden. Als jij vervolgens besluit om gebruik te maken van de welkomstaanbieding, krijg ik als dank een aantal euro’s bijgeschreven op mijn rekening. Natuurlijk kost dit jou niks extra’s, ik krijg die commissie omdat ik degene die de cursus heeft ontwikkeld aan een klant heb geholpen. Ook kan ik niet zien wie jij bent. Je privacy is gegarandeerd. (Koop je inderdaad via mijn link: super, thanks! Je gaat er geen spijt van krijgen.)

Kies een Niche

Een niche is eigenlijk gewoon een onderwerp. In affiliate-land wordt dit eigenlijk altijd aangeduid met het woord niche, vandaar dat ik me daar nu ook maar van bedien. Een aantal niches waar goed geld mee te verdienen valt zijn gezondheid en reizen. Maar let op: een populaire niche is ook een met veel concurrentie. 

Ik raad altijd aan om vooral een onderwerp te kiezen waar je zelf interesse in hebt. Persoonlijke financiën is bijvoorbeeld iets dat mij erg interesseert, vandaar dit blog. Maar wandelen doe ik ook graag, dus heb ik in het verleden een blog gehad waarin ik wandelschoenen en voetentrainingen recenseerde. Dat werd door veel minder mensen gelezen, maar ik heb daar toch een heel leuk bedrag uit weten te halen (Houd je ook van wandelen? Deze schoenen zijn mijn all time favorite! Zitten altijd goed en blijven ook met weinig onderhoud jarenlang stevig, soepel en waterdicht. En ja, natuurlijk is dit een affiliate link ;)). 

Waarom je beter voor iets kunt gaan dat jouw interesse heeft dan iets dat populair is? Omdat je er content over moet maken. Ook daar kom ik straks op terug. 

Kies een product om te promoten 

Maar liefst 86% van alle bedrijven wereldwijd werkt tegenwoordig met affiliatelinks, dus google is hier je vriend. Google je niche + affiliate programma en je zult waarschijnlijk al wat interessante dingen voorbij zien komen. Je kunt je ook aanmelden bij affiliate netwerken. Awin, Tradetracker, PayPro en Plug&Pay zijn bekende affiliate netwerken in Nederland, die samen duizenden producten onder hun hoede hebben, die jij allemaal kunt promoten. Je kiest simpelweg een product of dienst en vraagt met één klik om een affiliate link.

Zelf werk ik ook graag met Linkpizza. Dit is een soort paraplu waar meerdere affiliate netwerken onder hangen en daarnaast hebben ze ook hun eigen campagnes. Door een eenvoudige plugin op mijn website, hoef ik me niet druk te maken over het zoeken van affiliate links. Dat doet Linkpizza voor mij. In ruil daarvoor draag ik een klein stukje commissie aan hen af, maar dat is het mij zeker waard. Vaak tik ik deze stukjes ‘s avonds en dan heb ik geen zin om voor iedere link eerst te controleren of er een affiliate link voor is. Linkpizza is dan mijn beste vriend. Overigens werkt dit ook heel goed als je geen website hebt, maar bijvoorbeeld via Instagram of een ander platform een link wilt delen.

Promoot je link

Nu je een affiliatelink hebt, kun je deze gaan promoten. Hoewel deze affiliate-cursus zich met name op websites richt, kun je wat je leert ook heel eenvoudig toepassen op facebook, instagram, TikTok en alle andere manieren waarop je een link kunt delen. Linkpizza heeft een handige tool, waarmee je link korter kunt maken. Iets wat met name TikTok, Instagram en Facebook erg prettig vinden en wat ook handig is als je de link zelf moet typen. 

Zelf houd ik van schrijven en dus heb ik dit blog. Maar houd jij meer van het maken van reels, dan kies je natuurlijk voor een social media account. Of doe beide. Weer geldt hier: kies wat bij je past. 

Een affiliatewebsite kan ook een vergelijkingssite zijn, waarop je bijvoorbeeld diverse keukenmachines met elkaar vergelijkt. Het leuke van een site is dat je hem op een gegeven moment ook kunt verkopen. Je bouwt namelijk waarde op. Mocht je het dus ooit zat worden, dan kan je er nog een final klapper uithalen. Ook kun je met een website op meerdere manieren geld verdienen, bijvoorbeeld door advertenties te vertonen. 

Vergeet de meest voor de hand liggende optie niet: mail of app een affiliate link naar je vrienden en familie. Zo was ik ooit eens enthousiast over een boek op bol.com en deelde ik dit in een what’s appgroep via een affiliate link. Binnen een paar minuten had ik er geld aan verdiend. 

Twee Belangrijke Tips

Wanneer je dit professioneel wilt aanpakken, kun je overwegen een maillijst aan te leggen. Zo kun je mensen die geïnteresseerd zijn in de producten die jij promoot een nieuwsbrief of iets dergelijks sturen en worden het misschien wel terugkerende klanten. Een maillijst kun je heel eenvoudig en gratis bijhouden via dit programma. Pas als je lijst meer dan 2000 contacten kent, ga je betalen voor de diensten, maar dat geld haal je er dan ook zo weer uit, door je maillijst actief te gebruiken. 

Dit brengt me meteen bij tip twee: wees altijd eerlijk en stel het belang van je publiek voorop. Ik zal nooit producten promoten waar ik niet achtersta. Ik zal ook geen producten promoten in niches die misschien wel een gat in de markt zijn, maar waar ik heel weinig verstand van heb. Geld verdienen met affiliate marketing vind ik ontzettend leuk, maar vooral omdat ik er in de eerste plaats mensen mee help. LinkPizza en deze cursus hebben mij echt veel gebracht, dus deel ik deze links graag met jou. Ik heb ook een cursus gevolgd die ik meer dan waardeloos vond. Die cursus promoten zou me meer opleveren, maar geen haar op mijn hoofd die daarover nadenkt. 

Met welke affiliatelink ga jij vandaag nog geld verdienen?

Dit bericht bevat mogelijk affiliatelinks (dùh!)

Scroll naar boven