Zo gaat die energierekening omlaag

Vaste lasten. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij voelen die ook echt als lasten, ook al weet ik dat ik er belangrijke dingen voor terugkrijg. Verreweg het meeste geld dat van mijn bankrekening verdwijnt, gaat namelijk naar zaken als hypotheek, belastingen en natuurlijk de energierekening. Gigantisch, wat leveren we veel euro’s in, in ruil voor kilowatts. En nu het prijsplafond weer verdwenen is, leek het me de hoogste tijd om eens te kijken hoe ik de energierekening zo laag mogelijk houd.

Je energierekening omlaag brengen, kan je op meerdere manieren doen. Ik heb negen tips voor je, die jou hopelijk helpen om minder gas en stroom te verbruiken.

Minder vaak douchen in plaats van korter douchen

Wij hebben geen bad, maar ook een douche kan heel veel water verbruiken. Zeker in een groot gezin als dat van ons, spoelen er heel wat liters water per week door het afvoerputje. Water dat opgewarmd wordt via een gasgestookte cv-ketel.

Korter douchen… in de zomer lukt me dat, maar in de winter merk ik dat ik echt moeite heb om onder die heerlijk warme douche vandaan te komen. Dus heb ik besloten om in plaats van korter onder de douche te staan, minder vaak te douchen. Dat was direct terug te zien in ons gasverbruik! En bonus: ik zie ook dat mijn droge winterhuid er wel bij vaart. 

Thermostaat altijd op dezelfde temperatuur

  Omdat ik thuiswerk en onze kinderen ook met grote regelmaat thuis zijn overdag (ja, dat lerarentekort is merkbaar!), staat de thermostaat bij ons altijd op 19 graden. Maar waar we deze eerst nog wel eens een graadje hoger wilden zetten als we ‘s avonds op de bank neerploften, blijft hij nu heel consequent op die 19 graden staan en pakken we er een dekentje bij (ik ;)), of trekken we pantoffels aan (de rest van het gezin).  Ook ‘s nachts laten we de thermostaat op 19 graden staan. We hebben hier wat mee geëxperimenteerd en bij ons (goed geïsoleerde tussenwoning met vloerverwarming) blijkt dat de zuinigste optie te zijn. 

  Elektrisch koken

  Ongeveer een jaar geleden hebben we een nieuwe keuken aangeschaft. Waar we in de oude keuken kookten op een gasfornuis, zijn we nu overgestapt op een inductiekookplaat. Ik was heel benieuwd of dat veel zou schelen. Koken op gas verbruikt namelijk helemaal niet zoveel gas als veel mensen denken: volgens Milieu Centraal maar 3% van het totale huishoudelijk gebruik. Het huishoudelijk verbruik van gas zit hem vooral in het verwarmen van het huis en het opwarmen van water. Nu we een jaar verder zijn, kan ik volmondig zeggen dat het wel degelijk scheelt! Stroom is sowieso goedkoper dan gas, en dat is zeker terug te zien in onze jaarrekening.

   Stekkerdozen met aan/uitknop

   Sluipverbruik. We hebben toch wel wat apparaten die ook ‘s nachts op standby bleven staan. Bijvoorbeeld de modem en de tv-ontvanger. Veel te veel gedoe om daar ‘s avonds de stekkers uit te trekken. Een stekkerdoos met een aan/uitknop erop blijkt de ideale oplossing. Gewoon de knop van de stekkerdoos omzetten en direct stopt de stroomvoorziening naar een aantal apparaten. 

    UV-panelen aanschaffen

    Hoewel onze zolder van een flinke isolatielaag is voorzien, koelt het daar toch snel af als de radiatoren uitstaan. Twee van onze kinderen slapen op zolder en ‘s nachts kunnen zij die koele kamers goed waarderen. Maar om die ruimtes weer warm te krijgen terwijl de ketel (dankzij de constante temperatuur beneden) alleen van tijd tot tijd kort even aanslaat, dat is een ander verhaal. Elektrische kacheltjes hielpen daar op zich prima bij, maar zelfs de nieuwere modellen, gebruiken nog heel wat stroom. Een zoektocht op internet leerde me dat uv-panelen ook geschikt waren voor hun kamers en bovendien veel minder elektriciteit verbruiken dan de kacheltjes die we hadden staan. Zodra de panelen in de aanbieding waren, heb ik toegeslagen. Prima keuze.

     Tochtstrips

      Hoewel ons huis goed geïsoleerd is, viel me al een paar winters op dat de gang toch minder warm is dan de woonkamer, terwijl ook de gang voorzien is van vloerverwarming. De voordeur bleek de boosdoener. Er zit wel een tochtstrip, maar die was niet dik genoeg om alle tocht buiten de deur te houden. Een ritje naar de bouwmarkt en vijf minuten werk is alles wat er nodig was om de gang tochtvrij te krijgen. 

      Energiecoach

      In steeds meer gemeenten kun je een beroep doen op een energiecoach. Dit is een vrijwilliger die in jouw huis komt kijken hoe jij zo zuinig mogelijk met energie om kan gaan. Aan de hand van een vragenlijst wordt jouw verbruik onder de loep genomen, maar ook worden er metingen gedaan om te kijken naar mogelijke energielekken in je woning. Een energiecoach is ook goed op de hoogte van verschillende financiële tegemoetkomingen en subsidies waar je misschien recht op hebt. Het bezoek van de energiecoach is gratis. Eventuele aanpassingen aan je huis kunnen natuurlijk wel geld kosten, maar als het goed is, levert dit op termijn juist weer geld op.

       Quooker

       Ja, ik weet het: die dingen zijn peperduur. Maar wij konden bij de aanschaf van onze nieuwe keuken profiteren van een financieel erg gunstige actie en hebben nu dus zo’n kraan waar je kokend water uit kunt tappen. Dat zorgt op meerdere manieren voor een besparing. Het water wordt elektrisch verwarmd en niet met gas. Bovendien duurde het altijd een behoorlijke tijd voor het warme water onze keuken had bereikt omdat de ketel op zolder hangt. Als ik aardappels en groente kook, gaat er kokend water in de pan, waardoor alles veel sneller gaar is en dus minder energie door de kookplaat en afzuigkap verbruikt wordt. Al die kopjes thee die er bij ons (6 personen die graag meerdere kopjes thee per dag drinken) doorheen gaan, scheelt ook flink. Een paar keer per dag de waterkoker aanzetten, is flink duurder dan de verwarmingskosten van de quooker.

        App op je telefoon

        Onlangs kreeg ik de tip om de app van onze energieleverancier te installeren. Waarom zou ik dat doen, vroeg ik me af. Ik had zo’n app werkelijk nog nooit gemist. Maar wat ik me nooit eerder realiseerde: je kunt je energieverbruik er in realtime mee bijhouden. Dat geeft een stukje bewustwording en zo ga je het vanzelf een beetje als een sport zien om het verbruik zo laag mogelijk te houden. 

         Natuurlijk houden we ons ook braaf aan de standaard dingen, zoals opladers niet in het stopcontact laten zitten, wassen op lage temperaturen, de was zoveel mogelijk aan de lijn laten drogen en geen lampen laten branden in ruimtes waar niemand aanwezig is. Maar toch bleek het dus echt nog wel een stukje beter te kunnen. 

         Scroll naar boven