Geld. Op de een of andere manier blijft het een onderwerp waar we er vaak omheen draaien. Het voelt toch wat ongemakkelijk om over geld te praten, vooral met vrienden, familie of zelfs je eigen partner. Toch is het belangrijk om deze gesprekken juist wel te voeren, het helpt je de koers van je eigen geldreis goed te bepalen.
Gesprekken over geld blijken vaak helemaal niet zo vervelend, als ze eenmaal aangegaan zijn. Het is vooral van belang om een goede ijsbreker te hebben: een zin waarmee je het gesprek over geld kunt starten, zonder je gesprekspartner meteen een ongemakkelijk gevoel te geven.
Hieronder vijf goede gespreksstarters, waarmee je het ijs kunt breken en een gesprek over geld op een goede manier kunt starten.
1. Geloof jij dat geld niet gelukkig maakt?
De bekende en eeuwenoude vraag: maakt geld ons echt gelukkig? Juist omdat dit zo’n bekende vraag is, zullen de meeste mensen hier wel eens over nagedacht hebben. Mijn ervaring met deze ijsbreker is, dat mensen al snel beginnen over een van deze veelvoorkomende misverstanden over financiële onafhankelijkheid. Blijkbaar triggert deze vraag iets en gaat het al snel van ‘gelukkig zijn’ naar ‘miljoenen op de bank hebben’. Daartussenin zit natuurlijk nog een heel groot gebied. Met deze ijsbreker kun je goed doorvragen in de richting van dit gebied. Vaak gaat het dan over normen en waarden, die onlosmakelijk verbonden zijn met hoe iemand naar geld kijkt.
2. Heb je liever een slechtbetaalde baan die je leuk vindt, of een goedbetaalde baan die je niet leuk vindt?
Deze ijsbreker lijkt luchtig, maar het gesprek zal al snel de diepte ingaan. Het gaat hier namelijk om persoonlijke prioriteiten. Van financiële zekerheid naar een vervullende carrière, tot een goede werk/privé-balans… alles kan aan de orde komen.
Mocht jij overwegen om jouw leuke baan op te geven, voor een minder leuke baan waarbij je veel meer kunt verdienen, dan kan deze post over salarisonderhandelingen nog een interessant artikel voor je zijn. Vaak blijkt er veel mogelijk, als je maar durft te vragen. Zelfs bij cao’s waar de loonschalen al vastliggen.
3. Welke rol speelt geld in jouw leven?
Geld speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, of we dat nu leuk vinden of niet. Het beïnvloedt waar we wonen, wat we eten, hoe we ons vermaken en zelfs hoe we ons voelen. Ben je een spender of een spaarder? Zie je geld als een middel tot vrijheid of als een bron van stress?
Dit is een ijsbreker die je goed kunt gebruiken in een gesprek met iemand die je goed kent of graag beter wilt leren kennen. Het is best een persoonlijke vraag, maar kan wel een gesprek met veel diepgang opleveren.
4. Hoe belangrijk vind jij geld op een schaal van 1 tot 10?
Geld is belangrijk en tegelijkertijd ook helemaal niet. Het gaat om de opties die geld je geeft. Geld stelt je in staat om basisbehoeften te vervullen, dromen na te jagen en een comfortabel leven te leiden. Maar ziet jouw gesprekspartner dat ook zo? Of ziet hij/zij/x geld meer als een statussymbool?
Ben je een 10, waarbij geld de drijvende kracht is achter al je beslissingen? Of ben je meer een 5, waarbij geld belangrijk is, maar niet de enige factor die telt? Doorvragen op deze ijsbreker geeft vaak een mooi inkijkje in iemands normen en waarden.
5. Is er iets dat je zou willen veranderen in jouw relatie met geld?
Toegegeven, dit is geen ijsbreker voor een gesprek met een algemene kennis. De nodige voorzichtigheid raad ik je aan. Maar als je met iemand in gesprek bent, waarbij jullie zich allebei veilig en vertrouwd voelen, kan dit de start zijn van een mooi gesprek over geld. Mijn man en ik willen beiden iets veranderen en door elkaar deze vraag te stellen, zijn we tot mooie inzichten gekomen die ons helpen op onze persoonlijke en gezamenlijke geldreis.
Juist partners kunnen veel hebben aan het stellen van deze vraag aan elkaar. Ruzies over geld kunnen een relatie behoorlijk ingewikkeld maken, maar als je van elkaar weet hoe de relatie met geld is en wat daar eventueel in veranderd kan worden, ontstaat er veel meer begrip. Ook als je allebei totaal andere keuzes maakt.
Geldgesprekken kunnen ongemakkelijk zijn, maar ze zijn ook belangrijk. Geld is nu eenmaal iets dat ongeveer in alle leefgebieden een belangrijke rol speelt. Je kop in het zand steken, heeft geen zin. Met elkaar praten en elkaar inspireren en helpen wel.